Wij helpen u bij het herstel van een gescheurde schouderpees

Een pees is een verbinding tussen een spier en een bot. Door deze verbinding kunnen er krachten overgebracht worden. Wanneer spieren dus aangespannen worden, wordt het bot in de juiste richting bewogen. Als u hierbij klachten ervaart, is de kans groot dat u last heeft van een gescheurde pees.

Het schoudergewricht bevat veel verschillende pezen, waardoor de klachten zich soms ook op een andere manier kunnen uiten. Het is dus niet altijd eenvoudig om vast te stellen wat de oorzaak van uw klachten is.

In dit artikel leest u wat fysiotherapie en manuele therapie voor u kunnen betekenen in het herstelproces wanneer u klachten heeft door een gescheurde schouderpees.

Schouderpees

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde schouderpees?

Een gescheurde pees komt meestal door een onverwachte hoge belasting van de pees. Vaak is er al sprake van verslechterde peeskwaliteit voordat dit gebeurt, wat de kans op deze blessure verhoogt. 

Een verslechterde peeskwaliteit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan dit komen door langdurige over- of onderbelasting van de pees, of roken. In principe kan een peesscheuring in elke pees plaatsvinden, maar vaak zien we dat scheuringen in bepaalde pezen wel vaker voorkomen, simpelweg doordat deze pezen veel belasting te verduren hebben.

Rondom het schoudergewricht liggen vier spieren en pezen, die samen de rotator cuff vormen. De functie van deze spieren is het bewegen en stabiliseren van het schoudergewricht. Dit wordt bemoeilijkt door een dergelijke peesscheuring. 

Een scheur in één of meerdere pezen van de schouderspieren wordt dan ook wel een rotator cuff ruptuur genoemd. 

Wat zijn symptomen van een gescheurde schouderpees?

Symptomen die vaak voorkomen bij peesletsel zijn pijn, zwelling, een beurs gevoel rondom de pees, en een verminderde of volledig verdwenen functie van de schouder en arm. Daarnaast kan het rekken van de spier pijnlijk zijn en normale belasting van de spier niet meer mogelijk zijn. 

Bij een volledig gescheurde schouderpees is het vaak nog mogelijk de arm wel te bewegen, omdat drie andere pezen de functie overnemen. De pijnklachten stralen vaak door naar de bovenarm.

Hoe herstel ik van een gescheurde schouderpees?

Een pees kan gedeeltelijk gescheurd zijn en kleine scheuren bevatten of helemaal gescheurd zijn. Bij een gedeeltelijk gescheurde pees zit een deel van de pees nog vast aan het bot en kan het betreffende lichaamsdeel nog wel bewogen worden. 

Bij een volledig gescheurde pees kan dit niet meer. Hierdoor kan een operatie nodig zijn. Bij een gescheurde pees kunt u, ook na een operatie, bij onze praktijk terecht voor een behandeling.

Tijdens de eerste afspraak vraagt onze therapeut uit wat uw klachten zijn en bepaalt de fysiotherapeut op basis hiervan of fysiotherapie de juiste behandelmethode voor u is. Vaak kunt u zonder operatie aan uw herstel beginnen. 

Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen met het verminderen van de pijn, voordat u kan starten met een behandeling die de pijn verder vermindert. 

Iedere behandeling bij ons is maatwerk

De behandeling is afhankelijk van de plek van de klachten en de mate waarin de pees is aangedaan. Onze fysiotherapeut voert een lichamelijk onderzoek uit en gaat op zoek naar de mogelijke oorzaken van de klachten. Daarnaast worden uw persoonlijke doelen meegenomen in het behandelplan. 

Het behandelplan bij een gescheurde pees bestaat voornamelijk uit het versterken van de omliggende spieren. Deze spieren zijn waarschijnlijk al wat verzwakt geweest voordat de spierscheuring plaatsvond. Met het sterker maken van de spieren, krijgt de pees de ruimte om te herstellen en is de kans op een blessure in de toekomst kleiner. 

De oefeningen kunt u met de fysiotherapeut uitvoeren, maar ook thuis. Hiernaast krijgt u advies over hoe u uw schouder het best kunt gebruiken en welke bewegingen u moet vermijden.

Wat kan PhysioManualTherapy Hoek voor u betekenen?

Het herstel van een gescheurde pees kan lang duren. Fysiotherapie kan het herstelproces versnellen. 

Ik kom graag in contact met u over uw klachten. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak en sla de weg in naar meer bewegingsvrijheid.

Aarzel niet om contact op te nemen!