• De eerste afspraak
    Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of u gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als u door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut. Bij de eerste afspraak worden ook uw klachten behandeld.

  • Onderzoek
    Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

  • Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt
    • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
    • lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
    • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
    • kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten, te denken valt dan aan knappend/krakend kaakgewricht
      en kaakklemmen en/of tandenknarsen
    • Oorsuizen
    • Hoofdpijnklachten
    • Klachten aan rug, heupen, knieën, voeten en handen

    Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan een patiënt met specifieke trainingsadviezen leren gewrichten door spieren stabieler te maken
    hoofd- en nek en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen

  • Wat doet de fysiotherapeut

    De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De zorg van een fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Soms krijg je alleen advies, soms ook een behandeling.

  • Behandeling
    Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. (bron: defysiotherapeut.com)

  • Mulligan
    Mulligan is een snelle effectieve methode om sneller problemen op te lossen in het bewegingsapparaat. Een mulligan geschoolde therapeut kan door het toepassen van het concept sneller en beter via klinisch redeneren tot een diagnose komen op functiestoornis gebied en deze snel en effectief oplossen. De patiënt ervaart meteen effect.

  • Mckenzie 

    Rugpijn wordt vaak erger wanneer je bepaalde bewegingen maakt. In sommige gevallen is het zelfs zo dat er een uitstralende pijn is naar andere lichaamsdelen, zoals naar armen en benen. Bij McKenzie therapie wordt aan de hand van een uitgebreid bewegingsonderzoek een duidelijk beeld geschetst van de mechanische klacht. Deze therapie heeft als doel om klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar er ook voor te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren.

    Voor welke klachten kan McKenzie therapie gebruikt worden?

    McKenzie therapie is een effectieve behandelmethode voor mensen met lage rug-, nek- en schouderklachten. McKenzie therapie is daarom voornamelijk effectief bij klachten die gerelateerd zijn aan de wervelkolom.

    Hoe gaat de behandeling?

    De fysiotherapeut gaat tijdens de McKenzie therapie bij de patiënt op zoek naar bewegingen die de klacht verergeren of verminderen. Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Ook gaat de fysiotherapeut op zoek naar uitstralende pijn. Deze pijn probeert de fysiotherapeut door middel van actieve bewegingen van de patiënt te centraliseren. Centraliseren wil zeggen dat de pijn in de armen of benen vermindert en de pijn terugtrekt naar bijvoorbeeld de rug. Na een duidelijke mechanische diagnose begint de behandeling gericht op de zelfredzaamheid van de patiënt. Je leert dan met slechts enkele eenvoudige oefeningen jouw klachten zelf te verbeteren om op die manier zo snel mogelijk te herstellen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen in het dagelijks leven. De therapeut vult de therapie eventueel aan met andere manuele technieken, zoals mobilisaties of manipulaties.

    Voor wie is het en wat kan je verwachten?

    De McKenzie therapie is geschikt voor iedereen met lage rug-, schouder- of nekklachten en mogelijke uitstralende pijn naar de armen of benen. De fysiotherapeut zal oefeningen opstellen die vervolgens thuis op frequente basis uitgevoerd dienen te worden. De fysiotherapeut zal hierbij vertellen hoe vaak en wanneer deze oefeningen het beste uitgevoerd kunnen worden.