Dry Needling als extra ondersteuning tijdens een fysiotherapeutische behandeling

Dry Needling als extra ondersteuning tijdens een fysiotherapeutische behandeling

Dry needling is een zeer effectieve toevoeging voor een fysiotherapeutische behandeling waarbij verharde spieren worden aangepakt. De term zegt het eigenlijk al: bij dry needling worden kleine naadjes gebruikt en worden er geen vloeistoffen gebruikt of ingespoten.

Dry needling heeft overigens niets met acupunctuur te maken. Bij acupunctuur blijven naalden langere tijd oppervlakkig in het lichaam zitten. Acupunctuur richt zich op energiestromen, waar dry needling zich richt op de spieren.

Het is een intramusculaire behandeling waarbij de spier kortdurend wordt geprikkeld om deze te stimuleren en om de spier te laten ontspannen.

Een geschoolde therapeut kan dry needling inzetten tijdens trajecten waarbij spierproblemen de behandeling in de weg zitten.

Dry needling is op heel veel revalidatie trajecten van toepassing.

Wanneer wordt Dry Needling gebruikt?

Dry needling kan behulpzaam zijn tijdens een revalidatie traject om bijvoorbeeld weerstand te doorbreken. Hierbij kan gedacht worden aan een hamstringblessure die niet goed hersteld. Ook kunnen spieren die al voor langere tijd niet goed werken, behandeld worden met dry needling. Het kan dan ook nuttig zijn om het gebied eromheen te stimuleren. Dry needling is een effectieve manier om spieren te laten ontspannen en de stofwisseling te verhogen.

Wanneer de spieren losser zijn, kan gewerkt worden aan stabiliteit, kracht en beweeglijkheid. Wanneer dry needling op een goede manier wordt toegepast, doet het eigenlijk weinig pijn. De plek kan hooguit beurs aanvoelen na de behandeling. Dit trekt vaak na één of twee dagen weer weg. Doordat de spieren niet meer zo gespannen zijn, verbetert de beweeglijkheid in het aangedane gebied meteen. De stofwisseling is toegenomen wat ervoor zorgt dat de spier weer meer belasting aankan.

De achterliggende gedachte is dat  door een verkeerde houding of beweging, kan de spier verkrampen. Bovendien kunnen er triggerpoints, oftewel spierknopen ontstaan door overbelasting van spieren, door blessures of stress. Deze verkrampingen kunnen zorgen voor pijnklachten. Door de naald in de spier te prikken, wordt de spier kort aangespannen. In een reflex ontspant de spier na de aanspanning. Deze ontspanning zorgt ervoor dat de stofwisseling in de spier verbetert waardoor spieren soepeler worden en sneller herstellen.

Wanneer spieren en ledematen soepeler bewegen, kan de fysiotherapeut meer oefeningen met u doen waardoor het effect van de behandeling groter is.

Om deze reden zeggen wij altijd dat wij geen mensen genezen met dry needling, maar dat dry needling ons helpt om de juiste voorwaarden te creëren voor een effectieve behandeling.

 

Wat kan Hoek PhysioManualtherapy voor u betekenen?

Uw klachten worden tijdens de intake geanalyseerd door middel van een gesprek en lichamelijk het onderzoek. De spieren die zich bevinden in het gebied waar de klachten zitten, worden onderzocht op triggerpoints. Deze plekken zullen daarna behandeld worden. Het doel is om deze knopen te verminderen, waardoor de overige therapie effectiever is. Het inbrengen van de naald voelt u niet.

Na de behandeling kunt u vaak al snel vrijer en soepeler bewegen. Verder krijgt u oefeningen mee om de verbetering van spierspanning vast te houden en wordt gekeken of er meerdere dry needling sessies nodig zijn.

Als fysiotherapeut/manueeltherapeut heb ik veel klachten voorbij zien komen en heb ik door de jaren heen veel ervaring opgedaan. Hierbij heb ik veel mooie resultaten mogen behalen, onder andere door het toepassen van dry needling.

 

Daarnaast valt dry needling onder fysio- of manuele therapie dus wordt de behandeling vergoed wanneer u hiervoor verzekerd bent. Ik kom graag met u  in contact over uw klachten. Schroom niet met het maken van een afspraak of het vrijblijvend aanvragen van advies. U zult zich namelijk veel beter voelen als uw klachten zijn verholpen.