Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Een actieve leefstijl is voor veel mensen belangrijk. Voldoende beweging is hier voor velen een essentieel onderdeel van. Helaas kan u hierin soms belemmerd worden door lichamelijke kwaaltjes. Deze kunnen zomaar ontstaan, of juist doordat u uw lichaam consequent verkeerd beweegt.

In beide gevallen kan fysiotherapie u een uitkomst bieden. In dit artikel gaan wij in op wat fysiotherapie voor u kan betekenen bij een slijmbeursontsteking in de schouder.

Wat is een slijmbeursontsteking?

De slijmbeurs kunt u zien als een zakje met vloeistof dat bedoeld is om de wrijving tussen spieren of huid en bot te verminderen. Dit maakt het bewegen makkelijker. Ook werkt de slijmbeurs als een soort demper wanneer u het gebied bezeert. In uw schouder bevindt zich een slijmbeurs, namelijk tussen het eind van het bot van de bovenarm en de bovenkant van de schouder.

 

Wanneer er sprake is van een slijmbeursontsteking in de schouder, wordt dit met name herkend door algemene tekenen van een ontsteking. Dit zijn met name roodheid, zwelling, pijn en warmte. Deze pijn is vaak stekend en heftig. Opheffen van de arm is ontzettend pijnlijk. Dit maakt dat een slijmbeursontsteking een grote impact heeft op het alledaags leven, met name wanneer daar veel beweging bij hoort. 

 

Oorzaken van een slijmbeursontsteking in de schouder

De ontsteking kan geleidelijk ontstaan door een regelmatige overbelasting van de schouder. Dit kan het geval zijn bij bepaalde sporten als tennis, of wanneer u veel moet reiken bij werkzaamheden. Ook wanneer u ‘opeens’ de schouder veel gebruikt in een korte periode kan dit voor overbelasting zorgen.

Daarnaast kan het zijn dat u de schouder onnodig belast door een verkeerde lichaamshouding. Een slijmbeursontsteking in de schouder kan ook spontaan ontstaan. Dit komt dan vaak door een val of een klap op de schouder.

De klachten verdwijnen meestal binnen 3 tot 8 weken, mits u voldoende rust houdt. Toch is het van belang om een fysiotherapeut te raadplegen om uw herstelproces te ondersteunen.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Wanneer u net last krijgt van de ontsteking, is het essentieel om rust te nemen en de schouder niet te bewegen. Naarmate u minder klachten heeft, kan de fysiotherapie zeer belangrijke begeleiding bieden om zo de beweeglijkheid in de schouder te herstellen.

Deze bewegingen lijken soms simpel, maar omdat de fysiotherapeut specialistisch oog heeft voor waar u staat in het herstelproces is het van belang om niet op eigen houtje de schouder te gaan bewegen. Wanneer u dat wel doet, gaat het herstel langzamer en kan de ontsteking terugkeren of erger worden. Fysiotherapie heeft dus een enorme toegevoegde waarde wanneer u herstelt van een slijmbeursontsteking in de schouder. 

Fysiotherapie Hoek

Onze fysiotherapeuten zijn erg kundig en ervaren met het verlenen van zorg bij een slijmbeursontsteking in de schouder. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij onze praktijk of heeft u nog vragen? U bent van harte welkom om contact met ons op te nemen. Wij ondersteunen uw herstelproces na een slijmbeursontsteking van de schouder graag zodat u zo snel mogelijk weer actief kunt leven.