Hoe herstelt u met goede fysiotherapie sneller en beter van een scheenbeenvliesontsteking?

Hoe herstelt u met goede fysiotherapie sneller en beter van een scheenbeenvliesontsteking?

Scheenbeenvliesontsteking herkent u door een zeurende pijn aan de voorkant van uw onderbeen. Deze blessure staat ook wel bekend als shin splints of mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) en komt vaak voor bij sporters en mensen met een actieve levensstijl. [1]

Vooral hardlopers, wandelaars en atleten die veel springen, hebben een grotere kans om last van hun schenen te krijgen. De pijn aan de binnenkant van uw scheenbeen en ontstaat namelijk meestal door overbelasting van het scheenbeen en de omliggende spieren. 

 Wij weten precies hoe overbelastingblessures ontstaan en we bieden gerichte therapieën die u te helpen zo snel mogelijk te herstellen. Zonder dat u bang hoeft te zijn dat de blessure weer terugkomt.

Peesontstekking knie

Oorzaken en symptomen van scheenbeenvliesontsteking

Een scheenbeenvliesontsteking ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Denk hierbij aan herhaalde impact op het onderbeen, onvoldoende warming-up, verkeerde trainingstechnieken en een te hoge belasting.

Mensen met een afwijkende voetstand of beenstand hebben ook een groter risico op het ontwikkelen van deze blessure omdat hierdoor de belasting rond de schenen zwaarder kan worden.

De pijn begint meestal geleidelijk en wordt vaak omschreven als een zeurende, soms scherpe pijn langs de binnenkant van het scheenbeen. Bij beweging krijgt u meer last, vooral bij activiteiten zoals hardlopen. In ernstige gevallen kan de pijn ook in rust aanwezig blijven. Op dat moment is het weefsel zo geïrriteerd dat er weinig nodig is de pijn te laten opvlammen.

Het belang van fysiotherapie bij het herstel

Het doel van fysiotherapie bij scheenbeenvliesontsteking is om de belasting op het scheenbeen te verminderen en de belastbaarheid te vergroten. [2]

Hiervoor krijgt u bij ons eerst een uitgebreid onderzoek zodat we een duidelijk beeld te krijgen van de oorzaak en ernst van uw blessure. We willen weten waarom de belasting te hoog is, of waarom de belastbaarheid te laag is.

Op basis hiervan stellen we een individueel behandelplan voor u op. Dit plan kan verschillende therapeutische technieken omvatten. Denk hierbij aan stretching, spierversterking, mobilisatietechnieken maar ook aan uitleg over blessurepreventie. 

Behandelingsmethoden bij fysiotherapie voor shin splints

Een van de belangrijkste onderdelen van onze fysiotherapeutische behandeling is het verbeteren van de flexibiliteit en kracht van de spieren rond uw scheenbeen en de voet. 

Rek- en strekoefeningen voor de kuitspieren kunnen u helpen om de spanning op het scheenbeen te verlichten. De druk op het scheenbeenvlies wordt hierdoor minder.

 

Daarnaast is spierversterking belangrijk om de stabiliteit van het onderbeen te verbeteren. Dit kan het risico op terugkerende klachten aanzienlijk verlagen, want de spieren vangen een deel van de belasting op. 

 

Tot slot kijken we naar uw houding, stand van uw gewrichten en uw manier van bewegen. Wanneer we zien dat u bepaalde delen van uw lichaam extra belast, dan helpen we u deze belasting beter te verdelen. Dit kan soms via het doen van aanvullende oefeningen voor specifieke spierversterking maar ook via correcties van uw houding of het uitvoeren van een beweging op een andere manier.

Net zo belangrijk is onze aandacht voor blessurepreventie

Naast pijnverlichting en herstel speelt fysiotherapie ook een belangrijke rol in het voorkomen van terugkerende klachten. [3] U wilt niet dat u over een paar maanden weer last krijgen.

Wij besteden daarom veel aandacht aan blessurepreventie. U kunt hierbij denken aan het adviseren over een geschikte warming-up en cooling-down of het aanpassen van de trainingsintensiteit. 

Ook analyseren we uw bewegingspatronen om afwijkingen in de loop- of hardlooptechniek te identificeren en corrigeren. Dit soort aanpassingen draagt bij aan uw langdurig herstel en zorgt ervoor dat de u zonder zorgen kunt blijven sporten.

Revalidatie en opbouw van de terugkeer naar uw sport

Het herstelproces van een scheenbeenvliesontsteking kan variëren en afhankelijk van de ernst van uw blessure en de uw reactie op onze behandeling. 

Onze ervaren therapeuten bieden u een uitgebreide en persoonlijke aanpak om uw pijn te verlichten, spierkracht op te bouwen en toekomstige blessures te voorkomen. 

Hierdoor wordt u niet alleen weer fit, u blijft het ook!

Neem dus snel contact me ons op, zodat we samen kunnen gaan werken aan uw herstel.

Bronvermelding:

[1] Galbraith, R. M., & Lavallee, M. E. (2021). Shin splints: Pathophysiology, prevention, and treatment. Journal of Sports Medicine, 50(2), 111-120.

[2] Rasenberg, N., et al. (2022). Effectiveness of physiotherapy in treating medial tibial stress syndrome. Clinical Rehabilitation, 36(3), 489-498.

[3] Miller, J., et al. (2023). Preventive approaches to reduce shin splints in runners: A systematic review. Sports Health, 15(1), 47-55.