Hoe kan een fysiotherapeut u helpen bij klachten door een beknelde zenuw in het bekken?

Klachten aan het bekken komen regelmatig voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Wereldwijd varieert de prevalentie bij mannen tussen de 2% en 10%, terwijl deze bij vrouwen tussen de 2% en 30% ligt! 

Vrouwen ervaren deze klachten meestal tijdens of na de zwangerschap of tijdens de overgang. Er zijn echter ook andere oorzaken voor bekkenklachten, zoals een beknelde zenuw. Het is belangrijk snel hulp van een fysiotherapeut te zoeken wanneer u hier last van heeft, omdat het uw dagelijks functioneren behoorlijk in de weg kan gaan zitten. 

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat het bekken precies is, wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van een beknelde zenuw in het bekken, welke symptomen hierbij horen en hoe een fysiotherapie kan helpen bij klachten door een beknelde zenuw in het bekken.

Wat is het bekken?

Het bekken verbindt de wervelkolom met de benen en zorgt voor stabiliteit. Het beschermt organen zoals de blaas en bij vrouwen de baarmoeder. 

Het bekken bestaat uit drie botdelen: de linker- en rechterhelft en het heiligbeen, die samen een ring vormen. Deze botdelen worden bij elkaar gehouden door gewrichtsbanden en spieren, die ook zorgen voor stabiliteit en de spieren maken bewegingen mogelijk.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor een beknelde zenuw in het bekken?

Een beknelde zenuw ontstaat wanneer omliggende weefsels te veel tegen een zenuw aandrukken. Dit kan veroorzaakt worden door een bot, kraakbeen, spieren of pezen. Door een ongeval of trauma kan bot of kraakbeen verschuiven, waardoor het tegen een zenuw aan kan drukken. 

Wanneer spieren overbelast zijn kan het ook zijn dat ze door zwelling tegen een zenuw aan komen te drukken. Ook het langdurig in dezelfde houding zitten kan een beknelling van een zenuw veroorzaken.  

Welke symptomen passen bij een beknelde zenuw in het bekken?

Een symptoom dat vaak voorkomt bij een beknelde zenuw in het bekken, is een scherpe of brandende pijn in de heup, lies of bil regio. Daarnaast kunt u een dof, tintelend gevoel of zelfs gevoelloosheid merken in het been of de bil aan de kant van de beknelde zenuw. 

Ook kan het voorkomen dat u last heeft van bewegingsbeperking aan de kant van de beknelde zenuw of krachtsverlies in de spieren aan deze kant. Wanneer u lang met deze klachten blijft rondlopen, kunnen er andere klachten ontstaan doordat u hiervoor gaat compenseren met andere lichaamsdelen of spieren.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij klachten door een beknelde zenuw in het bekken?

Om vast te stellen of uw klachten inderdaad komen door een beknelde zenuw in het bekken, zal de fysiotherapeut u eerst lichamelijk onderzoeken. De fysiotherapeut zal bekijken waar de pijn vandaan komt. Daarnaast kan de beweeglijkheid in het bekken en van het heupgewricht en de spierkracht in de spieren hieromheen getest worden. 

De behandeling van de klachten door een beknelde zenuw kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen die uw stabiliteit, spierkracht en houding kunnen verbeteren, zoals verschillende soorten krachtoefeningen.

Daarnaast kan de fysiotherapeut ook gewrichten manipuleren door er op een bepaalde manier druk op uit te oefenen. Op deze manier verandert de stand van het gewricht, waardoor er meer ruimte kan ontstaan voor de beknelde zenuw.

Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in het bekken bij Physio Manual Therapy Hoek 

Herkent u bovenstaande klachten en komt u maar niet van uw klachten af? Onze fysiotherapeuten van Physio Manual Therapy Hoek zullen door een anamnese en lichamelijk onderzoek proberen te achterhalen waar de klachten precies vandaan komen. 

Daarna zullen wij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. 

Neem contact op met Physio Manual Therapy Hoek als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!