Hulp van de fysiotherapeut bij aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een klacht die relatief weinig voorkomt, maar wanneer deze voorkomt is de klacht wel bijzonder vervelend. Wanneer u last heeft van chronische aangezichtspijn, kan dit erg beperkend zijn in het dagelijkse leven. 

De pijn is vaak erg hevig, met aanvallen die een hele dag kunnen aanhouden. Ondanks het feit dat de oorzaak van de aangezichtspijn niet altijd duidelijk is, is aangezichtspijn in veel gevallen wel te behandelen.

Aangezichtspijn

Wat is aangezichtspijn?

Aangezichtspijn wordt gekenmerkt door aanvallen van extreme, scherpe pijn die vaak kortdurend zijn, maar zich herhalen. De pijnaanvallen kunnen worden getriggerd door alledaagse handelingen zoals spreken, kauwen of tandenpoetsen. De pijn wordt vaak omschreven als een elektrische schok of een messteek.

Naast de pijn kan men ook andere symptomen ervaren, zoals tintelingen, gevoelloosheid of een branderig gevoel in het gezicht. Wegens de ernst van de aangezichtspijn, gaat het soms zelfs gepaard met angst en depressies. 

De anatomie van het aangezicht

Om een beter begrip te krijgen van de aard van aangezichtspijn, is het noodzakelijk om de anatomie het aangezicht te begrijpen. Wanneer men spreekt over aangezichtspijn, wordt er meestal verwezen naar pijn afkomstig van de ‘nervus trigeminus’, de vijfde hersenzenuw. 

Deze zenuw is verantwoordelijk voor het gevoel in het gezicht. De nervus trigeminus bestaat uit drie takken: de oogtak (V1), de boventak (V2) en de onderkaaktak (V3). Deze takken zijn verantwoordelijk voor het gevoel in respectievelijk het voorhoofd, de wangen en de kaak.

De oorzaak van aangezichtspijn

Wanneer de aangezichtspijn wordt veroorzaakt door disfunctie van de nervus trigeminus, spreken we ook wel van ‘trigeminusneuralgie’. Bij trigeminusneuralgie wordt de zenuw geïrriteerd of samengedrukt door een omliggende structuur, zoals een bloedvat. 

In de meeste gevallen betreft dit het bloedvat dat de kleine hersenen van bloed voorziet. De irritatie en/of compressie van de zenuw kan leiden tot abnormale elektrische impulsen, waardoor pijn in het aangezicht ontstaat.

Er zijn ook andere oorzaken voor aangezichtspijn. Voorbeelden hiervan zijn:

Multiple sclerose: dit is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Door aantasting van de trigeminuszenuw kunt u last krijgen van aangezichtspijn.

Trauma: een verwonding aan het gezicht of de schedel kan de trigeminus zenuw beschadigen en aangezichtspijn veroorzaken.

Tumoren: goedaardige of kwaadaardige tumoren in de hersenen of gezichtsweefsels kunnen druk uitoefenen op de trigeminus zenuw, waardoor de zenuw zijn functie niet goed meer kan uitvoeren. 

Infecties: infecties zoals gordelroos kunnen ontstekingen veroorzaken die de trigeminus zenuw aantasten.

De behandeling van aangezichtspijn

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden wanneer u last heeft van aangezichtspijn. Zo kunt u medicatie voorgeschreven krijgen of overgaan tot operatieve opties. Fysiotherapie kan een waardevolle aanvullende behandeling zijn bij aangezichtspijn. Er zijn verschillende behandeltechnieken die binnen de fysiotherapie gebruikt worden om aangezichtspijn te behandelen: 

Ontspanningsoefeningen

Fysiotherapeuten kunnen u technieken aanleren, zoals ademhalingsoefeningen en (spier-)ontspanningstechnieken om de spanning in de spieren rondom het gezicht en de kaak te verminderen. Dit kan op zijn beurt de druk op de trigeminuszenuw en dus de pijn verminderen. 

Manuele therapie

Met manuele technieken kan een fysiotherapeut de spieren, gewrichten en weefsels in het gezicht, de nek en de schedel mobiliseren. Dit kan helpen om eventuele beperkingen in de bewegingsvrijheid te verminderen, de spierspanning te verminderen en de doorbloeding te verbeteren.

Oefentherapie

Via specifieke spierversterkende oefeningen en rekoefeningen kunnen de spieren in het gezicht, de kaak, de nek en de schouders aansterken. Dit kan helpen om de stabiliteit, balans en coördinatie te verbeteren en de spierspanning te verminderen. Door het bevorderen van een goede houding en het verminderen van overbelasting kan oefentherapie bijdragen aan het verminderen van de pijnklachten.

TENS-therapie 

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) is een techniek waarbij elektroden op de huid worden geplaatst om milde elektrische stroompjes af te geven. Dit kan helpen om de zenuwactiviteit te beïnvloeden. TENS kan worden toegepast op specifieke punten in het gezicht en de nek om de pijn te verlichten.

Waarom Physio Manual Therapy Hoek bij aangezichtspijn?

Ik ben als fysiotherapeut gespecialiseerd in manuele therapie. Ik kan samen met u een plan opstellen, passend bij uw behoeften. Met mijn uitgebreide ervaring help ik u graag bij het verminderen van uw pijn. Maak daarom direct een afspraak!