Ik ben door mijn rug gegaan, hoe kan een manuele therapeut helpen?

Ik ben door mijn rug gegaan, hoe kan een manuele therapeut helpen?

Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van rugklachten. Lage rugpijn staat dan ook in de top 3 van meest voorkomende klachten die te maken hebben met bewegen.

Meestal gaat rugpijn vanzelf over, maar soms kan het langdurig een belemmering vormen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals langdurig zitten of bij het tillen van zware voorwerpen.

Het kan zijn dat rugpijn ontstaat nadat u door uw rug bent gegaan. In dat geval kan een manuele therapeut u helpen met uw herstel. Hieronder leest u wat er precies gebeurt als u door uw rug gaat en hoe een manueel therapeut daarbij kan helpen.

Wat gebeurt er precies als u ‘door uw rug gaat’?

Met door de rug gaan wordt er verwezen naar een vaak plotselinge aanval van rugpijn die ofwel ontstaat na het uitvoeren van een bepaalde beweging ofwel zonder duidelijke oorzaak. Activiteiten die vaak voorafgaan aan het ´door de rug gaan´ zijn het tillen van zware voorwerpen of het maken van een draaibeweging. Waarom een bepaalde beweging opeens leidt tot plotselinge pijn is niet duidelijk.

Het door de rug gaan kan resulteren in intense pijn in de onderrug. Deze pijn straalt soms uit naar de billen, heupen en/of benen. Naast pijn is er vaak sprake van beperkte mobiliteit en gespannen spieren in de getroffen gebieden. Door spierverrekkingen of verstuikingen tijdens het door de rug gaan, kunnen de spieren in de rug overbelast zijn geraakt.

Risicofactoren voor het door de rug gaan

Het is niet precies duidelijk waarom iemand door de rug gaat. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op het door de rug gaan vergroten.

Een aantal van deze risicofactoren zijn: lang in één houding zitten, repeterende werkzaamheden uitvoeren, tillen en tegelijkertijd een draaiende beweging maken en overgewicht hebben.

 

Wat is een manueel therapeut?

Manuele therapie is een specialisme na de opleiding fysiotherapie. Dit specialisme is gericht op het diagnosticeren en behandelen van musculoskeletale aandoeningen, waarbij er vooral extra aandacht is voor de wervelkolom en de gewrichten.

Manuele therapie is gebaseerd op de wetenschap dat het lichaam zichzelf kan genezen als het optimaal kan functioneren. De focus van de behandeling van een manueel therapeut ligt dan ook op het herstellen van het functioneren van het bewegingsapparaat.

Manuele therapeuten zijn vooral bekend vanwege het ‘kraken’. Tijdens het kraken wordt er een specifieke druktechniek gebruikt, waardoor rek op de structuren in het lichaam komt. Door deze rek ontstaat er een groter bewegingsbereik. Het mobiliseren van gewrichten is daarom een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Naast het kraken kan een manuele therapeut ook verschillende andere technieken uitvoeren die een fysiotherapeut zonder deze specialisatie niet kan.

Manuele therapie wanneer u door uw rug bent gegaan

Door de extra expertise en hands-on benadering kan een manuele therapeut u heel goed behandelen wanneer u door uw rug bent gegaan. Hierbij focust de manuele therapeut zich op het verlichten van de pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het voorkomen van herhalingen van de blessure.

Het voorkomen van een blessure gebeurt vooral door aandacht te besteden aan het verbeteren van de houding, stabiliteit en spierkracht van het lichaam. Een slechte houding en onvoldoende spierkracht kunnen namelijk bijdragen aan het ontstaan van rugklachten. Ook zal er aandacht zijn voor het aanleren van goede tiltechnieken, het aanpakken van een gebrek aan lichaamsbeweging in het dagelijks leven en het voorkomen van te veel zware fysieke arbeid.

Physio Manual Therapy Hoek bij rugklachten

Bent u door uw rug gegaan en wilt u graag ondersteund worden in uw herstelproces? Als manueel therapeut van Physio Manual Therapie Hoek met ruim 14 jaar aan ervaring sta ik voor u klaar! Aarzel daarom niet en maak snel een afspraak via de website of door telefonisch contact op te nemen!