Manuele therapie bij dove of tintelende tenen

Manuele therapie bij dove of tintelende tenen

Voeten kunnen op allerlei manieren klachten geven. Vooral mensen van 65 jaar of ouder kunnen klachten aan hun voeten krijgen. De meest voorkomende klacht aan de voeten is pijn. Een klacht die ook veel voorkomt, is een doof of tintelend gevoel in de tenen/voeten. 

Dit betreft maar liefst twaalf procent van de klachten aan de voeten. De klachten zijn er in het begin meestal af en toe, maar ze kunnen steeds vaker aanwezig zijn en steeds heftiger worden.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat mogelijke oorzaken van dove of tintelende tenen kunnen zijn, welke symptomen hierbij kunnen horen en hoe manuele therapie kan helpen bij dove of tintelende tenen.

Wat zijn symptomen die horen bij dove of tintelende tenen?

Zoals het woord al zegt, is voornaamste klacht een tintelend gevoel in de tenen of last van (gedeeltelijke) gevoelloosheid in de tenen. Naast de gevoelloosheid kan u stekende pijn ervaren in de tenen. Soms wordt het gevoel ook omschreven alsof u op kussentjes loopt of dat het lijkt dat een gedeelte van uw tenen slaapt.

Het lopen kan lastiger zijn wanneer u last heeft van gevoelloosheid in de tenen, omdat het lastiger is om uw voeten op de juiste plek te plaatsen. Daarnaast gaat het afrollen van de voet moeilijker als u hier geen gevoel in heeft.

Wat zijn mogelijke oorzaken van dove of tintelende tenen?

Dove of tintelende tenen kunnen door iets eenvoudigs als verkeerd schoeisel worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld door schoenen die te strak zitten of schoenen die niet goed om de voeten heen vormen. Dit kan ervoor zorgen dat zenuwen in de voet worden afgekneld, waardoor er een doof of tintelend gevoel in de tenen kan ontstaan. 

Hierbij verdwijnen de klachten weer wanneer de schoenen worden uitgedaan. Het gevoel komt dan langzaam weer terug in de tenen. 

Wanneer dit niet het geval is en de klachten langdurig aanhouden, kan het zijn dat de bloedtoevoer naar de tenen verminderd is of dat de zenuw die naar de voet en tenen loopt beschadigd is. Ook kan het zijn dat u letsel heeft opgelopen aan uw voet of teen, waardoor het gevoel (tijdelijk) verminderd is. 

Daarnaast kunnen andere aandoeningen zoals diabetes type 2 of een chronisch verhoogde bloeddruk tintelende tenen veroorzaken.

Hoe kan manuele therapie helpen bij dove of tintelende tenen?

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van klachten aan gewrichten en de wervelkolom. Eerst onderzoekt een manueel therapeut hoe de gewrichten en spieren bewegen en of er hier beperkingen in zijn. 

Door het manipuleren van de gewrichten kan een manueel therapeut het functioneren verbeteren. De bewegingsvrijheid wordt bijvoorbeeld weer vergroot of verkleind, waardoor de stabiliteit in het gewricht bevorderd wordt of de druk op de gewrichtsbanden verminderd wordt. 

Wanneer er meer ruimte in bijvoorbeeld het enkelgewricht of in de gewrichten in de voet ontstaat, kan de zenuw herstellen. Hierdoor kunnen de signalen vanuit de hersenen weer goed worden doorgeven en komt het gevoel weer terug in uw tenen. Het aansturen van de voet en tenen zal hierdoor ook weer makkelijker gaan.

Manuele therapie bij dove of tintelende tenen bij Physio Manual Therapy Hoek

Heeft u last van dove of tintelende tenen en weet u niet hoe u van uw klachten af kan komen? Bij Physio Manual Therapy Hoek wordt er eerst door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek achterhaald wat de precieze oorzaak van de dove of tintelende tenen is. 

Daarna wordt er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. 

Neem contact op met Physio Manual Therapy Hoek als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!