Manuele therapie bij duizeligheidsklachten

Manuele therapie bij duizeligheidsklachten

Duizeligheid kan vervelende klachten veroorzaken. Veel mensen ervaren wel eens een gevoel van draaierigheid of een licht gevoel in het hoofd. Dit kan bijvoorbeeld optreden wanneer men te snel opstaat vanuit een liggende positie. Wanneer duizeligheid regelmatig optreedt kunnen echter andere oorzaken een rol spelen. 

Wanneer duizeligheidsklachten hevig en frequent aanwezig zijn kunnen ze een grote impact hebben op het dagelijks functioneren. Heeft u last van frequente duizeligheid? Lees hieronder meer over duizeligheid en wat onze praktijk voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat duizeligheid?

Duizeligheid is een term die wordt gebruikt voor evenwichtsklachten. Evenwicht wordt gereguleerd in het evenwichtsorgaan. Dit kleine orgaan bevindt zich in het hoofd en bestaat uit drie halfcirkelvormige kanalen. 

 

Duizeligheid kan ontstaan door problemen met het evenwichtsorgaan, maar er zijn ook vormen van duizeligheid die andere oorzaken hebben. De oorzaak van duizeligheidsklachten verschilt dus per duizeligheidsvorm. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 vormen van duizeligheid.

3 vormen van duizeligheid

Draaiduizeligheid 

De meest voorkomende vorm is draaiduizeligheid, ook wel vertigo genoemd. Bij deze vorm van duizeligheid heeft men het gevoel dat de wereld om hem of haar heen beweegt, of dat men zelf beweegt. Dit kan gepaard gaan met hevige misselijkheid, braken en angst. 

In het geval van draaiduizeligheid ligt de oorzaak vaak in het evenwichtsorgaan. Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD), neuritis vestibularis en de ziekte van Ménière zijn de meest voorkomende oorzaken van draaiduizeligheid.

Licht gevoel in het hoofd

De tweede vorm van duizeligheid is een licht gevoel in het hoofd, ofwel het gevoel dat men bijna flauwvalt. Meerdere oorzaken kunnen zorgen voor een gevoel van bijna flauwvallen, zoals spanning, vermoeidheid en stress. Maar ook een lage bloeddruk, een lage bloedsuikerspiegel of bloedarmoede kunnen zorgen voor een regelmatig terugkerend licht gevoel in het hoofd.

Cervicogene duizeligheid valt ook in deze categorie. Cervicogene duizeligheid wordt opgewekt door beweging en de stand van de halswervels en het hoofd, zoals een hoge spierspanning in de nek. 

Bewegingsonzekerheid

Deze vorm van duizeligheid komt vooral vaak voor bij ouderen, wanneer men een onvast gevoel op de benen ervaart. De duizeligheid treedt in dit geval op tijdens het lopen, en verdwijnt weer tijdens zitten of liggen. Duizeligheidsklachten worden in dit geval vaak veroorzaakt door spierzwakte, aandoeningen in de gewrichten of in het houdings- en bewegingsapparaat.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij duizeligheid?

Door een KNO-arts kan een diagnose worden gesteld op basis van de evenwichtsklachten, op de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde van uw ziekenhuis. Fysiotherapie wordt daarnaast aangeraden voor een sneller herstel, afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.

Bij hyperventilatie kan een fysiotherapeut specifieke ademhalingsoefeningen voorschrijven en trainen. Ook bij balans- en duizeligheidsklachten als gevolg van een beschadiging van het evenwichtsorgaan kan fysiotherapie helpen in het herstel.

Manuele therapie voor duizeligheidsklachten

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op de wervelkolom en gewrichten. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten in de rug en nek, evenals in de gewrichten van de armen en benen.*** Dit kunnen bijvoorbeeld lage-rugklachten zijn met uitstralende pijn naar de benen en hoge rugklachten met pijn in de rib, maar ook hoofd- en nekklachten. 

Een manueel therapeut is daarom ook gespecialiseerd in behandelingen gericht op de nek, zoals wanneer duizeligheid wordt opgewekt door bewegingen in de nek. Wanneer uw duizeligheid samengaat met nekklachten kan manuele therapie een uitkomst bieden. Aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld, en kunnen oefeningen worden voorgeschreven.

Praktijk Hoek

Onze praktijk is gespecialiseerd in manuele therapie. U bent van harte welkom om contact met ons op te nemen voor al uw vragen en een eerste afspraak. Onze praktijk helpt u graag op weg naar herstel.