Manuele therapie bij een bewegingsbeperking van de schouder

Manuele therapie bij een bewegingsbeperking van de schouder

De schouder is een complex gewricht. Blessures aan de structuren in of rondom het schoudergewricht zijn dan ook veel voorkomend.

Nagenoeg alle blessures aan de schouder hebben bewegingsbeperkingen tot gevolg. Dit is erg vervelend en hier wilt u natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Bij Physio Manual Therapy Hoek bent u daarvoor aan het juiste adres!

Op deze blog leest u meer over het schoudergewricht, bewegingsbeperkingen in de schouder en de behandelmogelijkheden die Physio Manual Therapy Hoek u biedt.

nekhernia

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht is een complex gewricht waarbij de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen met elkaar verbonden zijn. Rondom deze botten bevinden zich onder andere spieren, pezen en gewrichtsbanden die functioneren als stabilisatoren: ze zorgen ervoor dat de botstukken goed op hun plek blijven zitten en maken beweging mogelijk. Aan de uiteinden van de botten zit een slijmbeurs, die ervoor zorgt dat de botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen.

De vele structuren en de complexe anatomie van het schoudergewricht maken ook veel bewegingen mogelijk. Zo kunt u de arm in ontzettend veel richtingen bewegen. Helaas maakt dit het gewricht ook vatbaar voor blessures. Deze kunnen vervolgens bewegingsbeperkingen met zich meebrengen.

Hoe ontstaat een bewegingsbeperking in de schouder?

Een blessure of aandoening in de schouder gaat nagenoeg altijd gepaard met bewegingsbeperkingen in en rondom de schouder. Voorbeelden van blessures en aandoeningen die bewegingsbeperkingen in de schouder tot gevolg hebben, zijn een frozen shoulder, letsel aan de rotator cuff (spieren en pezen die de schouder stabiliseren), artrose, ontstekingen en infecties.

Deze blessures of aandoeningen kunnen ontstaan door een val, een ongeluk of overbelasting. Hierbij is de belasting op de structuren in de schouder hoger dan dat de schouder aankan. Het beschadigen van de structuren hierdoor zorgt vaak voor ontstekingen en daardoor pijn, zwelling en dus vaak voor een verminderd bewegingsbereik.

Fysiotherapie bij een bewegingsbeperking in de schouder

Heeft u last van een bewegingsbeperking in de schouder? Dan is het essentieel om op tijd hulp in te schakelen van een professional. Onbehandelde schouderklachten kunnen langdurige gevolgen hebben en worden vaak geleidelijk erger. 

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, waaronder bewegingsbeperkingen in de schouder.

Het vaststellen van de onderliggende oorzaak

Een beperking in het bewegingsbereik van de schouder wordt vaak veroorzaakt door een onderliggende blessure of aandoening. Om het bewegingsbereik te herstellen, is het daarom cruciaal om deze aan te pakken. De eerste afspraak bij de fysiotherapeut bestaat daarom uit het ontdekken van de onderliggende oorzaak van uw klachten, zodat er een passende behandeling kan worden opgesteld. 

Het vaststellen van de onderliggende oorzaak van de bewegingsbeperking gebeurt aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Het behandelplan bij een bewegingsbeperking van de schouder

De fysiotherapeut stelt als gevolg van het vaststellen van de onderliggende oorzaak een behandelplan op. Omdat de oorzaak van de bewegingsbeperking varieert per individu, is de behandeling dus per persoon verschillend. Vaak bestaat de behandeling van een bewegingsbeperking van de schouder uit oefentherapie. 

Oefentherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het verbeteren van de kracht, flexibiliteit, mobiliteit en coördinatie van de schouder door gerichte oefeningen uit te voeren.

Naast oefentherapie kan de fysiotherapeut ook massages geven en adviezen geven over de mate waarin u uw schouder kunt belasten. Zo voorkomen we overbelasting van de schouder, maar ook het stijver worden van de schouder door onderbelasting.

Physio Manual Therapy Hoek biedt passende zorg voor u!

Heeft u last van bewegingsbeperkingen in de schouder? Onbehandelde schouderklachten worden in de meeste gevallen namelijk steeds erger en zijn daardoor lastiger weg te nemen. Schroom daarom niet en neem contact op met Physio Manual Therapy Hoek! 

Petra Hoek, de fysiotherapeut bij Physio Manual Therapy Hoek, heeft meer dan 10 jaar ervaring en is opgeleid als fysiotherapeut en manueel therapeut. Physio Manual Therapy hoek bent u dus in goede handen!