Manuele therapie bij een lumbale hernia

Een hernia komt vaak voor en kan vervelende klachten geven, waardoor het functioneren beperkt wordt. Sporten, werken, reizen of zelfs ontspannen kan pijnlijk worden door de hernia klachten. In Nederland hebben 75.000 mensen jaarlijks last van symptomen van een hernia, waarvan de meeste tussen de 4e en 5e lendenwervel voorkomen.

 

Een hernia geeft niet altijd klachten en kan op die manier nog jaren onopgemerkt blijven. De oorzaak van een rughernia is niet altijd duidelijk, maar erfelijkheid en slijtage van de rug spelen vermoedelijke een grote rol.

 

In dit artikel geven we informatie over de mogelijke oorzaken van een lumbale hernia, veelvoorkomende symptomen, de behandeling en herstel en wat de rol van manuele therapie hierin kan zijn.

Wat is een lumbale hernia?

De wervelkolom in de rug is opgebouwd uit verschillende wervels die verbonden zijn door tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven hebben als functie om schokken op te vangen in de wervelkolom en zijn gevuld met een zachte gel. Bij een hernia ontstaat er een uitstulping van deze gel en dit kan gaan drukken tegen een zenuw. Het drukken van de gel tegen de zenuw kan pijn veroorzaken in de rug, bil, bovenbeen, onderbeen en/of voet.

 

Bij een lumbale hernia zit de beknelling in het onderste deel van de rug, de lumbale wervelkolom, wat bestaat uit 5 lendenwervels.

Hoe ontstaat een lumbale hernia?

Het is niet altijd duidelijk hoe een lumbale hernia ontstaat en er zijn verschillende manieren waarop dit kan ontstaan. Slijtage, of artrose, is bij meer dan de helft van de mensen boven de 50 jaar de meest voorkomende oorzaak. Deze groep mensen heeft vaak niet door dat zij een hernia hebben, omdat deze hernia vaak geen klachten geeft.

 

Een veelvoorkomende oorzaak bij mensen jonger dan 50 jaar is overbelasting van de rug. Ook factoren als overgewicht, zwakte van de rugspieren, een sedentaire leefstijl, een verkeerde houding en stress kunnen bijdragen aan het ontstaan van een lumbale hernia. Daarnaast krijgen mensen die roken vaker een hernia dan mensen die niet roken.

Wat zijn symptomen die passen bij een lumbale hernia?

Het drukken van de uitstulpende gel van de tussenwervelschijven tegen een zenuw veroorzaakt klachten. Als deze uitstulping niet tegen een zenuw drukt geeft een lumbale hernia meestal geen klachten.

 

Wanneer dit wel tegen een zenuw drukt, kan dit pijn geven in de onderrug, één bil en/of been. Ook kan de pijn uitstralen naar het onderbeen of voet. De pijn voelt scherp aan en het been kan branderig of doof aanvoelen. Daarnaast kan het voelen alsof u minder kracht in uw been heeft.

 

Verder kan hoesten, niezen, persen, sommige bewegingen en houdingen de pijn verergeren.

 

Als de zenuw erg wordt beklemd kan er een acute hernia ontstaan waarbij u last kan hebben van plasproblemen, gevoelsverlies en verlammingsverschijnselen. Een acute hernia kan overgaan in een chronische hernia als de hernia niet behandeld wordt of uit zichzelf geneest.

Hoe kan manuele therapie helpen bij een lumbale hernia?

Met behulp van een anamnese en lichamelijk onderzoek kan worden vastgesteld of uw klachten zouden kunnen komen door een lumbale hernia. Vaak wordt een MRI-scan gebruikt om dit te bevestigen. Hierna kan worden onderzocht of u bewegingsbeperkingen heeft en/of krachtsverlies in uw been. Ook wordt er gekeken naar de houding van uw rug en of u last heeft van spierzwakte in uw rug of bil.

 

Zodra de oorzaak en precieze klachten bekend zijn, kan een manueel therapeut de juiste behandeling kiezen. Manuele therapie kan helpen om uw mobiliteit sterk te laten toenemen en de pijn te verminderen door bijvoorbeeld de pezen te versterken.

Manuele therapie bij een lumbale hernia bij Physio Manual Therapy Hoek

Heeft u last van een lumbale hernia en komt u maar niet van uw klachten af? De manuele therapeuten van Physio Manual Therapy Hoek zullen onderzoeken wat de oorzaak van de lumbale hernia is en waar de pijn precies vandaan komt. Daarna zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

 

Neem contact op met Physio Manual Therapy Hoek als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!