Manuele therapie bij een zenuwbeknelling

Manuele therapie bij een zenuwbeknelling

Een zenuwbeknelling is een vervelende aandoening waarbij mensen last kunnen hebben van scherpe, tintelende pijn. Een beknelde zenuw kan veel klachten geven, wat het dagelijks functioneren beïnvloedt. Maar wat is een beknelde zenuw eigenlijk? En hoe ontstaat het?

Manuele therapie bij zenuwbeknelling

Wat doen onze zenuwen?

Door ons lichaam lopen allemaal zenuwen. Er wordt geschat dat er in ons lichaam bijna 100 miljard zenuwcellen zijn. Zenuwen zorgen ervoor dat er signalen worden doorgegeven naar verschillende delen van het lichaam.

 

We verdelen het zenuwstelsel in twee delen; het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Het centrale deel van het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het perifere deel van het zenuwstelsel zorgt voor de verbinding tussen het centrale zenuwstelsel en de spieren en organen. 

 

Op het moment dat u een beweging wil maken, wordt er een signaaltje vanuit de hersenen naar het betreffende lichaamsdeel gestuurd via deze zenuwen. Ook zintuiglijke ervaringen zoals tast, pijn, warmte en kou zijn mogelijk door de zenuwen in ons lichaam. Daarnaast zorgen de zenuwen voor een juiste reactie op prikkels van buitenaf.

Wat is een zenuwbeknelling?

Bij het ontstaan van een beknelde zenuw, kan de zenuw beschadigd raken. Hierdoor wordt de overdracht van signalen belemmerd. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld een doof of tintelend gevoel, maar soms geeft het juist een scherpe of prikkelende pijn.

 

Een belangrijke klacht van een zenuwbeknelling is spierzwakte of spierspasme. Dit treedt op als een zenuw, die direct in contact staat met een spier, bekneld raakt. Als gevolg hiervan kan bewegingsbeperking ontstaan, wat veel invloed kan hebben op het dagelijks functioneren.

 

De meest voorkomende locaties van een zenuwbeknelling zijn de rug, de pols en de elleboog. 

zenuwbeknelling

Hoe ontstaat een zenuwbeknelling?

Een zenuwbeknelling kan ontstaan door bedrukking van een zenuw. Dit kan bijvoorbeeld komen door bepaalde ziektebeelden zoals een hernia, artritis en hielspoor. Een beknelde zenuw kan ook ontstaan door een trauma van een zenuw.

 

Ook een verkeerde houding en overgewicht kunnen voor extra belasting zorgen, waardoor een beknelling kan ontstaan. Zodra de zenuw ontstoken raakt door beknelling, kan dit schade geven. Een goede gezondheid, door middel van de juiste voeding en beweging, kan de schade beperkt houden. 

 

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie. Manueel therapeuten zijn dan ook fysiotherapeuten die daarna hebben doorgestudeerd tot manueel therapeut. Bij manuele therapie wordt het gehele bewegingsapparaat behandeld, maar is vooral de wervelkolom belangrijk. Deze vorm van therapie is vooral gericht op druk uitoefenen met de handen om zo verlichting te geven. De term ‘manueel’ komt namelijk van het Latijnse woord ‘manus’, wat ‘handen’ betekent.

Hoe kan manuele therapie een zenuwbeknelling verlichten?

Een manueel therapeut heeft een brede kijk op de gezondheid van een cliënt. Zo is een manueel therapeut ook gespecialiseerd in de gewrichten en bewegingsbeperkende klachten. Door middel van een uitgebreid onderzoek kan de manueel therapeut onderzoeken waar de oorzaak vandaan komt. Specifieke doelen bij de behandeling van een beknelde zenuw zijn het creëren van bewegingsvrijheid, het verminderen van pijn en het verbeteren van de houding.

Wordt manuele therapie vergoed?

Voor kinderen onder de 18 jaar worden er tot 9 behandelingen per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen boven de 18 jaar wordt manuele therapie alleen aanvullend verzekerd. Check daarom altijd voor de zekerheid uw aanvullende verzekering of manuele therapie voor u wordt vergoed.

Waarom bij Hoek Physio Manual Therapy?

Bij Hoek Physio Manual Therapy werkt een goed opgeleid team aan manueel therapeuten, die over veel ervaring beschikken. Bij onze praktijk wordt er verder gekeken dan alleen de klachten van een beknelde zenuw en hebben wij een holistische kijk op gezondheid.

 

Mocht u twijfelen of u manuele therapie nodig heeft, dan kunt u gratis een afspraak maken bij onze praktijk. We zullen dan de klacht of vraag bespreken en kijken op welke manier manuele therapie voor u een oplossing kan bieden.

 

Maak nu een afspraak met een van onze manueel therapeuten voor een uitgebreid onderzoek!