Manuele therapie bij klachten door een nekhernia

Manuele therapie bij klachten door een nekhernia

Zenuwen zijn belangrijk bij het overdragen van informatie. Ze brengen zowel sensorische als motorische informatie over. Bij een nekhernia kunnen die zenuwen in de nek klem komen te zitten, wat zorgt voor verminderde overdracht van informatie en kan resulteren in pijn. 

De pijn kan uitstralen naar de arm en kan u belemmeren in uw dagelijkse activiteiten. Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in de wervelkolom en kunnen u helpen bij uw klachten. Wij leggen u graag uit wat een manueel therapeut precies is en hoe een therapeut bij Physio Manual Therapy Hoek u precies kan helpen.

nekhernia

Wat is een nekhernia?

Bij een hernia zitten de zenuwen klem in de nekregio, doordat de tussenwervelschijven uitpuilen en daardoor op een zenuw drukken. De tussenwervelschijven bestaan uit een zachte kern met daaromheen een stevige laag. Ze zijn aanwezig tussen de wervels, om deze te beschermen.

Tussenwervelschijven zorgen voor schokdemping waardoor de impact van bijvoorbeeld lopen en springen op de wervelkolom minder heftig is. Bij een nekhernia puilt de zachte kern uit waardoor zenuwen klem komen te zitten in de nek. Dit resulteert in pijn in de nek die ook kan uitstralen naar de schouder en de arm. Naast pijn kunt u ook een doof of tintelend gevoel ervaren.

Oorzaken van een nekhernia

Een nekhernia kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is degeneratie van de tussenwervelschijf door ouderdom of slijtage. Degeneratie betekent dat de tussenwervelschijf achteruitgaat in kwaliteit. Bij het ouder worden veranderen de eigenschappen van de wervels en tussenwervelschijven. Zo worden de wervels minder elastisch en gaan ze meer kalk bevatten. 

Ook verliezen de tussenwervelschijven elasticiteit. Hierdoor zijn ze minder goed in staat de schokken te dempen. Met als gevolg dat ze kwetsbaarder zijn voor beschadigingen. Andere risicofactoren voor een nekhernia zijn een trauma, een slechte houding en herhaaldelijke overbelasting van de nek. 

Symptomen van een nekhernia

Als u last heeft van een nekhernia heeft u een scherpe, stekende of brandende pijn. Deze pijn kan doorlopen tot aan uw hand. Het is een hele nare pijn die u constant voelt. Voordat deze pijn in de arm ontstaat, kunt u eerst pijn ervaren in de nek. Naast pijn kunt u ook last hebben van tintelingen in de arm en hand en spierzwakte. 

Behandeling van een nekhernia met manuele therapie

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. Manuele therapie is een studie die na de studie fysiotherapie gevolgd kan worden. Manueel therapeuten kijken naar de manier waarop u beweegt en zorgen ervoor dat de gewrichten beter gaan werken. 

Tijdens het eerste consult zal de manueel therapeut met behulp van een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uw klachten in kaart brengen. Hierbij wordt verder gekeken dan alleen naar de nekklachten. Uw hele lichaam en functioneren zal onderzocht worden. Daarna wordt er samen met u een behandelplan opgesteld dat aan uw wensen en doelen voldoet. 

Het voornaamste doel van de behandeling is het tegengaan van de pijn. Daarnaast is het ook van belang om de bewegingsvrijheid van de nek te verbeteren en de spieren te versterken. Met druktechnieken komen de spieren en de beknelde zenuwen los, wat ook kan leiden tot een vermindering van de klachten.

U zult ook oefeningen meekrijgen die u thuis kunt doen om de nekspieren te versterken en om uw houding blijvend te verbeteren. 

Behandeling bij Physio Manual therapy Hoek

Bij Physio Manual Therapy Hoek zijn we gespecialiseerd in manuele therapie. Wij kunnen u dus goed helpen bij uw klachten. 

Herkent u de beschreven klachten? Aarzel dan niet om een afspraak te maken met onze praktijk. Dit kan gemakkelijk via de website. Hopelijk helpen wij u snel naar een pijnvrij bewegen.