Manuele therapie bij rugklachten door artrose

Manuele therapie bij rugklachten door artrose

Artrose is een nare aandoening die veel voorkomt en helaas niet te genezen is. Ongeveer 1,5 miljoen mensen hebben in Nederland last van artrose. Een groot deel van deze mensen heeft last van artrose in de rug. 

De precieze oorzaak van artrose is niet bekend, maar wel is duidelijk dat bepaalde factoren invloed hebben op de kans om artrose te krijgen of die de klachten kunnen verergeren. Ondanks dat er nog geen behandeling is ontwikkeld om artrose te genezen, zijn er wel manieren om de klachten te verminderen.

Manuele therapie kan helpen om het functioneren van de rug weer te verbeteren en de pijnklachten te verlichten. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat artrose precies is en welke klachten hierbij kunnen horen, wat mogelijke oorzaken van artrose kunnen zijn en hoe manuele therapie zou kunnen helpen bij rugklachten door artrose.  

nekhernia

Wat is artrose?

De botten in gewrichten kunnen soepel langs elkaar bewegen, dankzij een laagje kraakbeen wat over de botten zit. Dit laagje kraakbeen wordt bij artrose steeds dunner en onregelmatiger, ook wel slijtage genoemd. Hierdoor kunnen de botten minder goed langs elkaar bewegen, wat pijnklachten kan veroorzaken. 

Een veelvoorkomende oorzaak van slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten is het verouderingsproces. Artrose komt vaker voor bij vrouwen, mensen met overgewicht, mensen boven de 45 jaar of bij mensen die eerder een botbreuk of trauma aan de rug hebben gehad.

Daarnaast kan artrose bijvoorbeeld een gevolg zijn van reuma, een auto-immuunziekte of door letsel of een trauma aan de rug. Ook is er een veelvoorkomende oorzaak van artrose, namelijk overbelasting van de rug. Hierbij is de rug te vaak te zwaar belast, wat slijtage van het kraakbeen kan veroorzaken.

Symptomen van artrose in de rug

Per persoon kunnen de symptomen van artrose verschillen en ook kunnen de klachten veranderen over de tijd. Artrose staat namelijk bekend om de opvlammingen van pijnklachten, die ook weer kunnen verminderen. 

Daarnaast kunt u naast de pijnklachten in de rug ook last hebben van stijfheid. Deze stijfheid merkt u dan vooral in de ochtend of als u een tijd stil heeft gezeten, ook wel startstijfheid genoemd. Dit vermindert dan weer tijdens of na het bewegen. 

Ook kunt u last hebben van krachtsvermindering in de rug. In een verder gevorderd stadium kan de huid rondom de plek waar de artrose zit, wat dikker en roder worden. Ook kan er zelfs extra botvorming ontstaan op deze plekken. Hierdoor zal het bewegen van de rug moeilijker gaan.

Hoe kan manuele therapie helpen bij rugklachten door artrose?

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van klachten aan gewrichten en de wervelkolom. Een manueel therapeut onderzoekt hoe de gewrichten en spieren bewegen en of u last heeft van bewegingsbeperkingen. 

Door het manipuleren van de gewrichten of weefsels eromheen kan het functioneren van het gewricht verbeterd worden. De bewegingsvrijheid wordt bijvoorbeeld weer vergroot, wat de stabiliteit in het gewricht bevordert of de druk op het gewricht vermindert. 

Daarnaast kan de manueel therapeut oefeningen geven om de spieren in de rug te versterken, zodat er op deze manier ook minder druk op de gewrichten komt. Hierdoor kunnen de klachten verminderd worden.

Manuele therapie bij rugklachten door artrose bij Physio Manual therapy Hoek

Heeft u last van rugklachten en denkt u dat het door artrose komt? De manueel therapeuten van Physio Manual therapy Hoek zullen door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek proberen te achterhalen wat de precieze oorzaak van de rugklachten is en of dit inderdaad door artrose komt. 

Daarna zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. 

Neem contact op met Physio Manual therapy Hoek als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!