Manuele therapie en Fysiotherapie bij hoofdpijn vanuit de nek

Manuele therapie en Fysiotherapie bij hoofdpijn vanuit de nek

Heeft u last van hoofdpijn met uitstralende pijn vanuit de nek? Dergelijke hoofdpijnklachten kunnen uw dagelijks functioneren behoorlijk belemmeren. De combinatie van fysiotherapie en manuele therapie kan helpen tegen hoofdpijnklachten vanuit de nek, zeker wanneer deze een chronisch karakter hebben. 

Wij vertellen u graag meer over de behandeling van hoofdpijn vanuit de nek en wat wij voor u kunnen betekenen.

Hoofdpijnklachten vanuit de nek

Veel voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, migraine, hoofdpijn door overmatig medicijngebruik en clusterhoofdpijn. Chronische hoofdpijnklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt ook wel ‘aspecifieke hoofdpijn’ genoemd. De pijnklachten worden vaak omschreven als drukkende hoofdpijn, aan beide zijden van het hoofd. De pijnklachten stralen vaak ook uit naar de nek en schouders. 

Er zijn belangrijke factoren bekend die bij kunnen dragen aan de mate en frequentie van de hoofdpijnklachten.  Belangrijke factoren die bij kunnen dragen aan spanningshoofdpijn zijn spierspanning in de nek en schouders, een verkeerde houding en stress. Met name voor deze klachten kunnen manuele therapie en fysiotherapie significant bijdragen in de behandeling van de chronische hoofdpijnklachten. Daarom wordt voor de behandeling van chronische spanningshoofdpijn aanbevolen om fysiotherapie en manuele therapie te combineren.

Fysiotherapie of manuele therapie bij hoofdpijn vanuit de nek

In de behandeling van hoofdpijnklachten kunnen verschillende vormen van fysiotherapie worden gebruikt. Veel voorkomende behandelmethoden voor hoofdpijn vanuit de nek zijn oefentherapie en relaxatietherapie. 

Zo wordt spanningshoofdpijn vaak behandeld met behulp van oefentherapie. Oefentherapie heeft als doel het versterken van de nek- en bovenrugspieren. Wanneer er regelmatige verkramping optreedt in de nek- en schouderspieren kan het moeilijk zijn deze spieren te ontspannen. Met behulp van oefentherapie wordt u getraind om deze spieren te ontspannen en uw houding te corrigeren. Daarnaast kan een fysiotherapeut doormiddel van massage zorgen voor een betere doorbloeding en ontspanning van deze spieren. 

Verder wordt voor andere vormen van hoofdpijn, zoals migraine, ook relaxatietherapie toegepast. Deze vorm van therapie wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut of oefentherapeut.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op de wervelkolom en gewrichten. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten in de rug en nek. Dit kunnen bijvoorbeeld lage-rugklachten zijn met uitstralende pijn naar de benen en hoge rugklachten met pijn in de rib, maar ook hoofd- en nekklachten. Een manueel therapeut is daarom ook gespecialiseerd in het behandelen van verschillende typen hoofdpijnklachten.

Combinatie behandeling manuele therapie en fysiotherapie

Voor de behandeling van chronische hoofdpijnklachten wordt een combinatie van fysiotherapie en manuele therapie aanbevolen. Dit wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van manuele therapie bij chronische spanningshoofdpijn, waaruit bleek dat de hoofdpijn frequentie afneemt door het toevoegen van manuele therapie in het behandelplan. Onze praktijk biedt zorg waarbij fysiotherapie en manuele therapie gecombineerd worden.

Physio Manual Therapy Hoek

Onze praktijk is gespecialiseerd in zowel fysiotherapie als manuele therapie. Wij hebben expertise van beide vakgebieden in huis en helpen u graag verder met uw klachten. In een eerste afspraak nemen wij ruim de tijd om uw klachten in kaart te brengen en een behandelplan op maat op te stellen. Hierbij stellen we de aard van uw chronische hoofdpijnklachten vast en adviseren of u gebaat bent bij een combinatie van fysiotherapie en manuele therapie. Indien nodig kan de fysiotherapeut u ook eerst doorverwijzen naar de huisarts of medisch specialist.  

U bent van harte welkom om contact met ons op te nemen voor al uw vragen en een eerste afspraak. U kunt eenvoudig en snel uw eerste afspraak inplannen via ons online agenda systeem. Onze praktijk helpt u graag op weg naar herstel.