Manuele therapie en TMD (Tempero Mandibulaire Dysfunctie)

Het is misschien niet de eerste therapeut waar je aan denkt, maar ook met kaakklachten kun je terecht bij de manuele therapeut. Een verzamelnaam voor klachten aan de kaken, ook wel het kauworgaan genoemd, is temperomandibulaire dysfunctie (TMD). 

 

Temperomandibulair slaat op de naam van het kaakgewricht en dysfunctie staat voor pijn en/of functieverlies. In dit artikel kun je lezen wat TMD-klachten inhouden en hoe PhysioManualTherapy Hoek hierbij kan helpen met behulp van manuele therapie.

Tempero Mandibulaire Dysfunctie

Wat is TMD en hoe ontstaat het?

Zoals gezegd, is TMD een verzamelnaam voor klachten aan de kaken. Veelvoorkomende klachten aan het kauworgaan zijn pijn en vermoeidheid van de kaakspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn in het kaakgewricht en overgevoelige tanden en kiezen. 

 

Daarnaast kunnen ook nekpijn, hoofdpijn en oorpijn een gevolg zijn van TMD.

 

Als je last hebt van je kauwspieren, kan dit voor vervelende beperkingen zorgen. De kaakspieren worden gebruikt voor het kauwen van voedsel, maar ook voor het praten en slikken. De kaakspieren kunnen overbelast raken wanneer ze niet voldoende rust krijgen. 

 

Dit gebeurt bijvoorbeeld bij knarsen, klemmen, nagelbijten en kauwgom kauwen. Deze zogenaamde 'parafuncties' zijn vaak aanwezig wanneer je veel stress hebt.

 

Klachten van het kaakgewricht zelf kunnen ook voorkomen, bijvoorbeeld wanneer de discus (een schijfje kraakbeen) tussen het kopje en de kom van het gewricht wat is verschoven. In dat geval kun je soms geluiden horen wanneer je je mond opent of sluit. Dit kan ook pijn met zich meebrengen. Meestal ontstaan deze klachten door slijtage.

 

Zelfs pijn in de tanden kan het gevolg zijn van TMD. De tanden zijn bevestigd aan de onder- en bovenkaak en sluiten, als het goed is, netjes op elkaar aan. Wanneer dit niet het geval is kunnen pijnklachten in de tanden en kiezen en het kaakgewricht ontstaan.

Hoe wordt TMD behandeld?

De behandeling van TMD is afhankelijk van de aard van de klachten. Wanneer er sprake is van klachten in het gebit kan een tandarts helpen doormiddel van een splint, zodat de kaken weer goed op elkaar komen te staan. Psychologische hulp kan een behandelmethode zijn wanneer de overbelasting van de kaakspieren wordt veroorzaakt door stress.

Manuele therapie bij TMD

Een andere vorm van behandelen is het toepassen van manuele therapie. Tijdens het eerste consult worden je klachten uitgevraagd en probeert de therapeut met behulp van lichamelijk onderzoek een zo volledig mogelijk beeld te vormen van de klachten. Daarna wordt er samen met jou een behandelplan opgesteld, waarin jouw doelen worden meegenomen.

 

Tijdens de therapie wordt de beweeglijkheid van de kaak behandeld, maar ook het juiste bewegingsverloop in het kaakgewricht en de spierspanning in de kaakspieren worden meegenomen. De behandeling kan onder andere bestaan uit het toepassen van lichte druktechnieken op de nek en de kaak en het mobiliseren van het kaakgewricht. De precieze inhoud van de behandeling is afhankelijk van je klachten en doelen en zal dus van persoon tot persoon verschillen.

 

Naast de bovengenoemde behandelmethoden worden adviezen en oefeningen gegeven over wat je thuis kunt doen om de klachten te verminderen en wellicht in de toekomst te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het oefenen om de kaak te ontspannen.

Andere klachten als gevolg van TMD

Als gevolg van TMD kunnen klachten zoals nek-, oor- en hoofdpijn ontstaan. Manuele therapie is erop gericht het lichaam te zien als geheel, waarbij alle onderdelen met elkaar in verbinding staan. Daarom wordt er tijdens de behandeling van TMD-klachten ook aandacht geschonken aan de gebieden rondom de kaak, waardoor de therapie zo effectief mogelijk is.

Manuele therapie bij PhysioManualTherapy Hoek

Heb je last van klachten rond je kaak en denk je dat dit TMD zou kunnen zijn? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Met manuele therapie bij PhysioManualTherapy Hoek kunnen je klachten sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Maak gerust een afspraak of neem contact op als je eerst nog wat vragen hebt.