Manuele therapie in de regio Noordwijk

Manuele therapie in de regio Noordwijk

Spieren, botten, gewrichten en banden maken het, samen met uw zenuwstelsel, mogelijk dat u kunt bewegen. Deze componenten werken nauw samen en alle delen van het lichaam zijn als een keten aan elkaar verbonden.

 

Doordat alles in het lichaam met elkaar verbonden is kan een kleine klacht in dit systeem grote gevolgen hebben. Daarom is het fijn dat er specialisten zijn die u hierbij kunnen helpen. De manuele therapeut zoekt naar de oorzaak van het probleem en voert behandelingen uit die het bewegen makkelijker maken.

Wat doet een manueel therapeut?

Het stereotype beeld van manuele therapie is de behandelvorm die ook wel ‘kraken’ wordt genoemd. Hoewel dit inderdaad een behandeling is die wordt toegepast binnen de manuele therapie (de officiële term: manipulaties), is de gereedschapskist van een manueel therapeut veel uitgebreider.

 

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die betrekking hebben tot de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. Het is een specialisme binnen de fysiotherapie.

 

De manueel therapeut is vooral gespecialiseerd in de harde weefsels in het lichaam, zoals botten en gewrichten. Dit is dus in tegenstelling tot de fysiotherapeut, die zich met name richt op de zachte weefsels in het lichaam, zoals pezen en spieren. Over het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie is te lezen in dit blog. Onze praktijk heeft overigens beide specialismes in huis.

 

Het doel van manuele therapie in de regio Noordwijk is dus om klachten rond gewrichten te verminderen. In de praktijk betekent dit dat er wordt gekeken naar manieren om bewegingsbeperkingen op te heffen, pijn te verminderen en/of gewrichten stabieler te maken.

Met welke klachten kunt u terecht bij een manueel therapeut?

Manuele therapie kan u dus helpen klachten van uw gewrichten te verminderen. Maar met welke klachten kunt u eigenlijk terecht bij een manueel therapeut?

 

Manuele therapie kan helpen bij veel verschillende (pijn)klachten, waaronder: 

  • Klachten in de nek, het hoofd of de schouder, waarbij pijn eventueel kan uitstralen naar de armen
  • Klachten in de hoge rug, de ribben of de borst
  • Artrose, bijvoorbeeld in de knie of heup
  • Lage rugklachten. Deze pijn kan eventueel uitstralen naar de benen
  • Duizeligheid door bewegen van de nek

 

U kunt ook klachten hebben die niet gepaard gaan met pijn, zoals een stijve nek. Dit is een bewegingsbeperking. In andere gevallen kan er juist sprake zijn van een te grote beweeglijkheid. Ook met deze klachten kunt u terecht bij Physio Manual Therapy Hoek.

De behandeling

In eerste instantie vormt de manueel therapeut een beeld over uw klachten. Dit gebeurt doormiddel van een gesprek waarin de therapeut u vragen stelt over uw klachten, maar ook bijvoorbeeld uw leefstijl en gezondheid. Na dit gesprek wordt er door de therapeut gekeken naar uw bewegingsapparaat doormiddel van fysieke testen.

 

Als de therapeut een goed beeld heeft van uw klachten, zal hij samen met u behandeldoelen en een behandelplan opstellen. Doordat de aard van de klachten en de persoonlijke doelen kunnen verschillen van patiënt tot patiënt, kan de inhoud van de behandeling voor iedereen anders zijn.

 

Mogelijke behandelvormen zijn informeren en adviseren over bijvoorbeeld uw houding, bewegingsbeperkingen verminderen door te mobiliseren, spieroefeningen en manipulaties (het eerdergenoemde ‘kraken’). Voor meer informatie over de behandeling kunt u kijken bij ‘Behandelmethodes’ op onze website.

Manuele therapie bij Physio Manual Therapy Hoek

Manuele therapie is dus een specialisme binnen de fysiotherapie die zich richt op de harde weefsels in het lichaam. U kunt bij de manueel therapeut van Physio Manual Therapy Hoek terecht met klachten van uw botten en\of gewrichten. Er wordt dan samen met u gekeken naar een oplossing.

 

Physio Manual Therapy Hoek is gespecialiseerd in manuele therapie. Wij nodigen u uit om een afspraak te maken met onze praktijk. Ook als u eerst nog vragen heeft, bent u welkom om contact met ons op te nemen.