Wanneer kan ik beter bij een fysiotherapeut of manueel therapeut terecht?

Wanneer kan ik beter bij een fysiotherapeut of manueel therapeut terecht?

Mensen maken de hele dag gebruik van hun bewegingsapparaat. Met het bewegingsapparaat bedoelen we de delen van het lichaam die betrokken zijn bij beweging. Denk bijvoorbeeld aan de spieren, botten en gewrichten.

 

Dit is namelijk al nodig bij het uit bed komen, maar ook om te blijven zitten, te sporten en alle dagelijkse bezigheden. Het is dan ook niet gek dat er ook vele klachten aan het bewegingsapparaat mogelijk zijn. Om deze klachten te verhelpen kunt u gebruik maken van verschillende gespecialiseerde therapeuten.

 

Fysiotherapie en manuele therapie zijn twee van deze gespecialiseerde therapievormen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een manueel therapeut en fysiotherapeut?

fysiotherapie en manuele therapie

Verschil fysiotherapie en manuele therapie

Fysiotherapie is een vorm van zorg die veel mensen wel kennen. Een fysiotherapeut maakt vaak gebruik van massage, ondersteunende hulpmiddelen (o.a. brace en medisch tape), het geven van advies over het uitvoeren van bewegingen en het geven van advies over uw houding. Daarbij geeft een fysiotherapeut vaak oefeningen voor thuis mee om daarmee uw spieren te versterken of beweeglijkheid te vergroten.

 

Manuele therapie is een gezondheidsvorm die minder bekend is. De definitie van manuele therapie toepassen is “met de hand lichaamsdelen, beenderen betasten of erop drukken”. Binnen manuele therapie wordt er vooral gedacht aan het kraken/doen van manipulaties. Hierbij wordt door druktechnieken een snelle en gecontroleerde rekbeweging om het lichaam uitgeoefend, waardoor er een grotere bewegingsrange en meer ruimte voor zenuwen zou ontstaan. Naast het kraken is een manuele therapeut bevoegd om verschillende andere technieken uit te voeren. Al deze technieken zijn gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van met name botstructuren. 

Manuele therapie is extra specialisatie fysiotherapie

Manuele therapie is een extra specialisatie binnen fysiotherapie

Om manuele therapeut te worden, moet iemand na de opleiding fysiotherapie nog een opleiding volgen. Oftewel, alle manuele therapeuten zijn ook fysiotherapeut, maar niet alle fysiotherapeuten zijn ook manuele therapeut. In de extra opleiding, die drie jaar duurt, leert een fysiotherapeut meer over de behandeling van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam. De opleiding is met name gericht op de wervelkolom.  De opleiding tot fysiotherapeut is een Bachelor of Health (HBO), terwijl de specialisatie manuele therapeut een Master of Science (MSc) is.

Hoewel er dus zeker overeenkomsten zijn, zijn er ook verschillen. Ten eerste is manuele therapie in Nederland officieel een alternatieve geneeswijze, terwijl fysiotherapie een wettelijk erkende behandeling is. Dit verschil komt met name omdat fysiotherapie wetenschappelijk bewezen effectief is, terwijl manuele therapie dit niet is. Dit betekent niet dat manuele therapie niet effectief kan zijn, het wetenschappelijke effect is alleen (nog) niet bewezen.

 

Dat manuele therapie effectief is, is wel bewezen voor lage rugklachten en acute nekpijn. Manuele therapie moet daarbij wel een onderdeel zijn van een volledige behandeling. In zo’n behandeling moet ook sprake zijn van coaching en oefeningen voor thuis, alleen dan wordt namelijk het volledige effect benut.

 

Een ander verschil is dat fysiotherapie gericht is op de zachtere weefsels van het lichaam, zoals de pezen en de spieren. Manuele therapie is meer gericht op de hardere weefsels van het lichaam, zoals de gewrichten en de wervelkolom.

 

De beste therapie bij Physio Manual Therapy Hoek

Heeft u een klacht aan uw bewegingsapparaat, dan is het zeker verstandig contact om te nemen met een fysiotherapeut of manuele therapeut.

 

Het goede nieuws is, dat wij beide expertises in huis hebben. Hierdoor krijgt u altijd de zorg die voor u het meest geschikt is!

 

Voor sommige klachten kunt u zowel bij een fysiotherapeut als bij een manuele therapeut terecht. Voor andere klachten werkt het een of het ander beter. Bij alle behandelingen waarbij geen manipulatie van gewrichten nodig is, is fysiotherapie geschikt. Voorbeelden hiervan zijn sportblessures, problemen met spieren of pijn zonder duidelijke oorzaak. Is er stijfheid of bewegingsbeperking in de gewrichten, dan kan het zijn dat manuele therapie noodzakelijk is.

 

Door dit artikel kunt u mogelijk zelf al bepalen welke vorm van therapie bij u en uw klacht past. Tegelijkertijd blijft dit een lastige inschattingen, waardoor het niet vreemd is als u er zelf niet uit komt. In dat geval helpen wij u graag verder.

Wij staan voor u klaar, ook in de avonduren!