Wat kan een fysiotherapeut doen tegen een zeurende pijn in de schouder?

Wat kan een fysiotherapeut doen tegen een zeurende pijn in de schouder?

Doet u zwaar fysiek werk of maakt u veel herhaalde bewegingen met uw schouder? Dit kunnen oorzaken zijn voor een zeurende pijn in uw schouder. Deze schouderklacht kan erg vervelend zijn en kan u belemmeren in uw dagelijkse activiteiten. 

Ondanks de pijn is het belangrijk om uw schouder te blijven bewegen. Bij Hoek Physio Manual Therapy willen we u helpen bij deze klachten. Want zeurende pijn verdwijnt vaak niet zomaar.

In dit artikel krijgt u meer informatie over de schouder, wat de oorzaken zijn van een zeurende pijn in uw schouder en hoe onze fysiotherapeuten een oplossing kunnen bieden voor uw klachten. 

De anatomie van de schouder

De schouder is een complex gewricht en bestaat uit het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm. Het schoudergewricht is de verbinding tussen de bovenarm en het schouderblad en zorgt voor veel bewegingsvrijheid. 

Bij het bewegen van uw schouder spelen ook een groep spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten rondom het gewricht een belangrijke rol. Al deze botdelen en structuren samen maken de schouder gevoelig voor blessures en aandoeningen.

Wat zijn oorzaken voor een zeurende pijn in uw schouder?

Verschillende factoren kunnen leiden tot een aanhoudende, zeurende pijn in uw schouder. Veelvoorkomende oorzaken zijn zwaar fysiek til- of duwwerk, lang achter elkaar dezelfde schouderbewegingen maken, stevig tekeer gaan in de sportschool en werk waarbij uw armen veel boven uw hoofd zijn. 

Daarnaast kunnen eerdere blessures aan het schoudergebied of slijtage van het gewrichtskraakbeen bijdragen aan het ontstaan van uw pijnklachten. Ook uw leeftijd en spanning of stress kunnen oorzaken zijn. 

Bij schouderklachten zult u pijn in en rond uw schoudergewricht hebben. Daarnaast zijn veelvoorkomende symptomen een zeurende pijn die kan uitstralen naar uw nek, elleboog of vingers. Ook kunt u moeite hebben met het heffen van uw arm. 

Door de pijnklachten kan het zijn dat u uw arm minder gebruikt en hierdoor kan u een stijve schouder krijgen. In sommige gevallen kunnen schouderklachten gepaard gaan met zwelling, gevoelloosheid of tintelingen. 

Hoe kan fysiotherapie helpen? 

De fysiotherapeut is dé expert in houding en beweging en helpt u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten. Bij Hoek Physio Manual Therapy vinden we het belangrijk dat de behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. 

De fysiotherapeut begint met het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek probeert de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van uw klacht. Na het intakegesprek wordt er een behandelprogramma op maat gemaakt. Wanneer duidelijk is dat fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen met de fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten.

Deze oorzaken bepalen volgens de exacte behandeling.

Hoe ziet de behandeling bij zeurende schouderpijn eruit?

Bij schouderklachten is het vooral belangrijk om te blijven bewegen. Lukt het niet goed om uw schouder te blijven gebruiken, dan kan oefentherapie daarbij helpen. De fysiotherapeut stelt een behandelplan op dat gericht is op het verminderen van pijn, het herstellen van de mobiliteit van uw schouder en het versterken van de spieren rondom uw schouder. 

Naast oefeningen kan de fysiotherapeut u ook advies geven over houding- en bewegingspatronen om herhaling van klachten te voorkomen.

Wij helpen u graag

Hebt u last van een zeurende pijn in uw schouder en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij Physio Manual Therapy bent u van harte welkom! Als u een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen hebt, mag u gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website.