Beter resultaat door het combineren van fysiotherapie en manuele therapie bij langdurige hoofdpijnklachten

Beter resultaat door het combineren van fysiotherapie en manuele therapie bij langdurige hoofdpijnklachten

Heeft u last van regelmatig opspelende hoofdpijn? Hoofdpijn is een van de meest voorkomende medische klachten. Hoofdpijnklachten kunnen licht zeurend aanwezig zijn, maar soms ook zo hevig zijn dat het dagelijks functioneren wordt belemmerd. De combinatie van fysiotherapie en manuele therapie kan helpen in de behandeling van chronische hoofdpijnklachten. Lees hieronder verder wat onze praktijk voor u kan betekenen. 

Soorten hoofdpijn

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, met uiteenlopende oorzaken. Veel voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, migraine, medicatieovergebruikshoofdpijn en clusterhoofdpijn.

 

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm en wordt ook wel ‘aspecifieke hoofdpijn’ of ‘gewone hoofdpijn’ genoemd. Spanningshoofdpijn wordt vaak omschreven als drukkende of knellende hoofdpijn, aan beide zijden van het hoofd. Vaak straalt de pijn ook uit naar de nek en schouders. Migraine daarentegen is vaak aan een zijde van het hoofd en is pulserend en heftig van aard. Migraine hoofdpijn gaat vaak gepaard met hevige misselijkheid.

Behandeling van langdurige hoofdpijn

Spierspanning, een verkeerde houding en stress zijn geen primaire oorzaken van spanningshoofdpijn maar kunnen wel belangrijke factoren zijn die bijdragen aan de mate en frequentie van de hoofdpijnklachten. Vaak is de oorzaak onbekend. 

 

Bij langdurig aanhoudende hoofdpijnklachten worden fysiotherapie en manuele therapie aanbevolen.  Met name voor spanningshoofdpijn kunnen fysiotherapie en manuele therapie de hoofdpijnfrequentie verlagen en significant bijdragen in de behandeling van de hoofdpijnklachten. Ook voor migraine hoofdpijn worden zowel manuele therapie als fysiotherapie gebruikt als niet-medicamenteuze behandeling.

Fysiotherapie bij hoofdpijnklachten

Verschillende vormen van fysiotherapie kunnen helpen in de behandeling van hoofdpijnklachten. Zo wordt voor migraine hoofdpijn ontspanningstherapie, ook wel relaxatietherapie genoemd, aanbevolen. Deze vorm van therapie wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut. 

 

Bij andere vormen van hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn wordt oefentherapie veel gebruikt. Oefentherapie heeft als doel het versterken van de nek- en bovenrugspieren en het leren ontspannen van deze spieren. Wanneer er regelmatige verkramping optreedt in de nek- en schouderspieren kan het moeilijk zijn deze spieren te ontspannen. Hierdoor kan de hoofdpijn verergeren. 

 

Met behulp van oefentherapie wordt u getraind om deze spieren te leren ontspannen en uw houding te corrigeren. Daarnaast kan een fysiotherapeut door middel van massage zorgen voor een betere doorbloeding en ontspanning van deze spieren. 

Voordelen van fysiotherapie gecombineerd met manuele therapie 

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op de wervelkolom en gewrichten. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten in de nek en rug. Dit kunnen bijvoorbeeld lage-rugklachten zijn met uitstralende pijn naar de benen en hoge rugklachten met pijn in de rib, maar ook hoofd- en nekklachten. Daarom wordt manuele therapie vaak aanbevolen om hoofd- en nekpijnklachten te behandelen. 

 

Dit wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van manuele therapie bij chronische spanningshoofdpijn, waaruit bleek dat de hoofdpijn frequentie afneemt door het toevoegen van manuele therapie in het behandelplan. Daarom wordt voor de behandeling van langdurige hoofdpijnklachten aanbevolen om fysiotherapie en manuele therapie te combineren.

Praktijk Hoek

Onze praktijk is gespecialiseerd in zowel fysiotherapie als manuele therapie. Wij hebben expertise van beide vakgebieden in huis en stellen graag een behandelplan op maat voor u op. U bent van harte welkom om contact met ons op te nemen voor al uw vragen en een eerste afspraak. Onze praktijk helpt u graag op weg naar herstel.