Een einde aan rugklachten door thuiswerken met de McKenzie methode

Een einde aan rugklachten door thuiswerken met de McKenzie methode

Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen te maken met rugklachten door het vele thuiswerken. Gemiddeld zit iemand zo’n acht uur per dag achter een bureau. Een bureau en een comfortabele stoel die op de juiste hoogte staan, zijn van groot belang. Helaas zijn werkplekken thuis vaak niet zo ergonomische verantwoord als op het werk.

 

Hierdoor gaan lange dagen thuiswerken zijn tol eisen en krijgen veel mensen rugklachten door het thuiswerken. De McKenzie methode kan een einde maken aan uw rugklachten. Deze methode wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt en met succes!

Wat is de McKenzie methode?

De McKenzie methode, ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie (MDT), is een onderzoeks- en behandelmethode die gebruikt wordt bij mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Onder het bewegingsapparaat vallen de botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. De methode wordt het meest gebruikt bij rug- en nekklachten waarbij uitstraling naar de benen of armen ook voor kan komen. Bovendien wordt de methode ook gebruikt voor behandeling van gewrichten als de schouder, heup, knie en elleboog.

 

Pijn aan het bewegingsapparaat heeft vaak een mechanische oorsprong. Dat betekent dat dagelijkse houdingen of bewegingen deze pijn veroorzaakt. Dat maakt de McKenzie methode effectief voor mensen met rugklachten door thuiswerken, omdat juist deze mensen vaak een verkeerde houding hebben. De methode is een meer specifieke ontwikkeling van de algemene oefentherapie

 

Wat houdt de McKenzie methode in?

De eerste stap is het uitvoeren van een onderzoek. Dit zal plaatsvinden in de vorm van een intakegesprek waarin vragen worden gesteld om uw symptomen zo goed en gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen. In het gesprek wordt ook besproken hoe lang u al last heeft van de klachten en in welke activiteiten u het meest belemmerd wordt. Daarna wordt het lichamelijke onderzoek uitgevoerd. U wordt gevraagd een aantal bewegingen herhaaldelijk uit te voeren of een bepaalde houding aan te nemen. Het herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen laat zien hoe de beweeglijkheid verandert tijdens het uitvoeren. Met deze informatie komt de therapeut tot een mechanische diagnose.

 

De tweede stap is de classificatie. In deze stap wordt bepaald welke houding en oefeningen voor uw klachten het beste is. Elke persoon is anders en de klachten kunnen per persoon verschillen.

De derde stap is de behandeling. Nadat alle benodigde informatie is verzameld, is het tijd voor de behandeling. De therapeut zal specifieke oefeningen aan u voorschrijven en deze met u uitvoeren. Ook zal u een advies krijgen over houdingen die u moet aannemen of juist moet vermijden. Wanneer nodig, zal de therapeut u begeleiden bij de oefeningen of het aannemen van de juiste houdingen. De behandeling is erg gericht op de zelfredzaamheid van de patiënt. Het doel is dan ook om u te behandelen in zo weinig mogelijk sessies. Het vijf of zes keer per dag zelfstandig uitvoeren van oefeningen heeft in een kortere tijd meer effect dan één of twee keer per week een behandeling van een therapeut.

 

De vierde en tevens laatste stap is preventie. Door de behandeling kunnen de meeste patiënten zichzelf succesvol behandelen waardoor terugkomen niet noodzakelijk is. U weet na de behandeling welke aspecten het belangrijkste zijn, waardoor u zelf de juiste kennis heeft om een terugval te voorkomen. U heeft geleerd de symptomen tijdig te herkennen waardoor u zelf de controle heeft over uw klachten en niet meer gecontroleerd wordt door uw klachten.

Is de McKenzie methode geschikt voor mij?

De McKenzie methode kan u vooruithelpen wanneer de pijn erger wordt na langere periode van zitten, tijdens het opstaan vanuit een stoel, tijdens of na het buigen of bukken. De methode kan u ook helpen wanneer u bij een specifieke activiteit klachten heeft. Bij heel veel klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat kan de McKenzie methode helpen.

 

Samen kunnen wij ons best doen om uw klachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen door middel van een andere houding, aanpassingen op de werkplek en het hebben van voldoende beweging. Ik kom graag met u in contact over hoe ik u het beste kan helpen.