Effectieve therapie bij kaakklachten

Kaakklachten zijn voor veel mensen een bekend probleem. Zo’n vijf op de honderd mensen krijgt ooit in hun leven last van kaakklachten. Vrouwen hebben vaker last van kaakklachten in vergelijking tot mannen. De klachten komen het meest voor bij mensen tussen de twintig en zestig jaar oud. 

 

Naast dat kaakklachten op zichzelf al erg vervelend kunnen zijn, kunnen ze ook leiden tot andere klachten, zoals hoofdpijn, oorpijn of gevoelige tanden en kiezen. In dit artikel vindt u meer informatie over kaakklachten en de manier waarop ze ontstaan. Ook zullen wij u uitleggen wat wij voor u kunnen betekenen wanneer u last heeft van klachten aan uw kaak.

 

lumbale hernia

Wat zijn kaakklachten?

Kaakklachten komen voor in veel verschillende vormen. U kunt last hebben van pijn in de kaak, het niet kunnen ontspannen van de kaak of vastzittende kaakgewrichten. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de kaak bij het bewegen krakende of knakkende geluiden maakt. 

 

Verder kan het zijn dat u de mond niet meer volledig kunt openen of dat u pijn voelt in je kauwspieren. De medische naam voor kaakklachten is temporo-mandibulaire disfunctie (TMD), hieronder worden dus meerdere specifieke klachten verstaan.

 

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van klachten aan de kaak. Een veelvoorkomende oorzaak van kaakklachten is stress. Spanning en drukte in je leven kunnen zorgen voor klachten aan de kaak. Dit komt doordat door drukte of stress er veel spanning ontstaat in de kaakspieren of de kauwspieren. Als gevolg hiervan wordt het kaakgewricht onnodig veel gebruikt en hierdoor kan het kaakgewricht overbelast worden. Dit kan leiden tot kaakklachten zoals pijn doordat spieren verkrampen en overbelast worden.

 

Kaakklachten kunnen weer leiden tot andere vervelende klachten of pijn. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, oorpijn of druk in het oor. Daarnaast kunt u last krijgen van druk boven de ogen of druk in de buurt van uw slaap. Als laatste kunnen kaakklachten ervoor zorgen dat er veel druk op de tanden en kiezen komt. Dit kan vervolgens leiden tot kiespijn of gevoelige tanden en kiezen.

Behandeling voor kaakklachten bij PhysioManualTherapy Hoek

Als u bij ons een afspraak heeft gemaakt, wil de therapeut eerst precies weten wat uw klachten zijn om vervolgens te achterhalen wat de oorzaak is van de klachten. Gaat het om een gewrichtsprobleem of zijn het kaakspieren die de klachten veroorzaken? 

 

Zien we tekenen aan de tanden en kiezen die wijzen op een verkeerd gebruik of is er sprake van te zwakke of sterke spieren. Ook uw gewoonten kunnen aanleiding geven voor nader onderzoek. Bepaalde gedragingen kunnen op de één of andere manier invloed hebben op uw klachten.

 

De eerste afspraak zal daarom bestaan uit een gesprek en een lichamelijk onderzoek. Met de informatie uit het gesprek en het lichamelijk onderzoek zal de fysiotherapeut, in samenspraak met u, een behandelplan opstellen. 

 

De behandeling kan bestaan uit een combinatie van fysiotherapie en manuele therapie. Deze combinatie van therapieën zorgt ervoor dat we niet alleen kijken naar staat van bijvoorbeeld de kaakspieren, maar dat we ook kijken naar hoe deze worden gebruikt. Biedt bijvoorbeeld het kaakgewricht de juiste mogelijkheid voor kauwen zonder dat er teveel belasting van andere structuren wordt gevraagd? Of zijn er misschien aanwijzingen dat u bepaalde gewoontes heeft die zorgen voor een problematisch gebruik van de kaakspieren. Door deze vragen te stellen en te beantwoorden, komen we tot een effectieve behandeling.

Waarom kiest u voor PhysioManualTherapy Hoek?

Als u bij onze praktijk een behandeling gaat volgen, is het belangrijk dat u zich gehoord voelt en dat u goed wordt geholpen. Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in zowel fysiotherapie als manuele therapie en hebben ruime ervaring met oefentherapie. Hierdoor beschikken we altijd over de benodigde kennis en ervaring.

 

Wilt u meer weten over een behandeling bij PhysioManualTherapy Hoek of wilt u een afspraak inplannen? Neem dan vooral contact met ons op en wij helpen u graag bij het verminderen van je klachten!