Fysiotherapie bij ischias klachten

Fysiotherapie bij ischias klachten

Rugpijn, het is een veelvoorkomende klacht bij heel veel mensen. Het kan een groot effect hebben op hoe iemand leeft. Als de pijn heel heftig is kan dit zelfs betekenen dat iemand door de rugklachten minder actief zal deelnemen aan de maatschappij. Lagerugpijn met uitstraling komt ongeveer bij 11,6 per 1000 patiënten per jaar voor. Het is dus belangrijk dat iemand met rugpijn klachten zo snel mogelijk van zijn of haar klachten af wordt geholpen.

Fysiotherapie bij ischias klachten

Wat is ischias?

Ischias is zenuwpijn die ontstaat door pijn aan de ischiaszenuw. Deze zenuw wordt ook wel de grote been zenuw genoemd. Die naam heeft de zenuw gekregen omdat het de langste zenuw is in het lichaam die helemaal loopt vanaf de onderrug via het been tot aan de voet. Bij ischias is er sprake van een beknelling, irritatie of ontsteking van de nervus ischiadicus. De klachten kunnen worden ervaren in de bil, het been, de voet of de tenen, dus in het hele gebied dat door de zenuw wordt bediend.

Wat is de oorzaak van ischias?

Ischias kan omschreven worden als een symptoom of gevolg van een onderliggend probleem in de onderrug. Er zijn verschillende factoren die het risico op ischias vergroten:

Hernia

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijven. De uitstulping kan op zijn beurt tegen de ischiaszenuw aandrukken waardoor deze vervolgens kan gaan irriteren en dus sprake is van ischias.

Artrose

Een andere oorzaak van ischias kan artrose zijn. Bij artrose is er sprake van degeneratie of slijtage van het kraak van de tussenwervelschijven. Doordat het kraakbeen dunner wordt, komen de ruggenwervels dichter op elkaar te liggen en zal uw rug anders worden belast. Dit kan pijn en irritatie veroorzaken aan de omliggende weefsels zoals het ruggenmerg en de langslopende zenuwen.

Stress

Stress kan ook zorgen voor ischias klachten. Nu is dit misschien niet de meest voor de hand liggende oorzaak, maar als u hier even over nadenkt, klinkt het toch best logisch. Iemand die last heeft van stress kan namelijk een verkeerde lichaamshouding aannemen en/of te strak gespannen spieren hebben. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat de positionering van de schouders, heupen, knieën etc. niet meer optimaal is waardoor de druk op de ischiaszenuw verhoogt met als gevolg dat deze overbelast raakt.

Overig

Bovendien kunnen overgewicht, een zwangerschap, een acute ontwrichting van de wervelkolom, een tumor en een te zware belasting van de rug door bijvoorbeeld zwaar tillen ook oorzaken zijn voor ischias.

Klachten die opspelen bij ischias

Wanneer de ischiaszenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd raakt, kan dit zorgen voor pijn in de onderrug, billen, benen en voeten. Wanneer u last heeft van ischias zult u de volgende klachten herkennen:

 

Een scherpe en zeurende pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de bil en het been. Deze klachten kunnen als erg vervelend en pijnlijk worden ervaren. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat deze aandoening kan leiden tot uitvalsverschijnselen of functieverlies in die regio. Klachten zoals tintelingen, spierzwakte of kramp komen ook veelvuldig voor wanneer er sprake is van ischias.

 

Ook dingen zoals lang zitten in de auto, hoesten, niezen en onverwachte bewegingen kunnen voor pijn zorgen in het been of in de rug. Mensen met ischias geven ook aan dat ze vaak moeite hebben met het veranderen van houding. Juist omdat bij dat soort bewegingen de benen moeten worden gestrekt of juist geheven waarbij dit vaak gepaard gaat met scherpe pijnscheuten door de rug.

Fysiotherapie als oplossing

In eerste instantie zal ik allereerst kijken naar uw persoonlijke situatie om vervolgens een op maat gemaakt behandelplan voor u op te stellen. Om u zo goed mogelijk van uw ischias klachten af te helpen, wordt er regelmatig een combinatie van verschillende behandelmethodes toegepast. Onze fysiotherapeuten zullen zich met name richten op het verminderen van de pijn, verminderen van de druk op de ischiaszenuw, toename van pijnvrij bewegen, het zorgen voor een juiste lichaamshouding en het vergroten van kracht en stabiliteit.

 

Mocht u klachten herkennen of graag eens een keer een van onze therapeuten naar uw klachten laten kijken, twijfel dan niet langer en kom langs in onze praktijk of neem contact met ons op.