Hulp van de manueel therapeut bij instabiele gewrichten

Het menselijk lichaam bestaat uit wel 360 gewrichten. Hoewel gewrichten beweging mogelijk maken, hebben vele van deze gewrichten een hele kleine bewegingsrange. Slechts 100 van de 360 menselijke gewrichten zijn daadwerkelijk mobiel. 

 

Zolang deze mobiele gewrichten naar behoren werken, besteedt u waarschijnlijk amper aandacht aan ze. Dit zal veranderen wanneer de gewrichten niet werken zoals ze moeten. Dit kan gebeuren bij instabiele gewrichten. Wat een instabiel gewricht voor u betekent, leest u hieronder. 

Manuele therapie gewrichten

Wat zijn gewrichten precies? 

Het menselijk lichaam bestaat uit vele verschillende soorten gewrichten. Gewrichten zijn de verbindingen tussen twee verschillende botstructuren. Deze verbindingen zorgen ervoor dat het mogelijk is om verschillende ledematen ten opzichte van elkaar te bewegen. 

 

Zo zorgt de pols dat er beweging mogelijk is tussen de onderarm en de hand. De knie zorgt ervoor dat er beweging mogelijk is tussen het onder- en bovenbeen. Door deze bewegingsmogelijkheid wordt een gewricht ook wel gezien als een scharnier.

 

De verschillende gewrichten zien er allemaal anders uit. Toch hebben veel gewrichten overeenkomsten, waardoor ze zijn onderverdeeld in een aantal categorieën. Deze categorieën zijn kogel-, ei-, scharnier-, zadel- en draaigewricht. De gewrichten worden in deze categorieën gedeeld, gebaseerd op hoe ze in elkaar zitten en hoe ze werken.

 

Om alle gewrichten heen zitten spieren, pezen en ligamenten. Gezamenlijk zorgen deze ervoor dat er ook daadwerkelijk beweging kan ontstaan door kracht te generen. Daarnaast zorgen de spieren, pezen en ligamenten dat de verschillende structuren van een gewricht blijven zitten waar ze horen te zitten. 

 

De banden rondom een gewricht hebben dus een belangrijke rol bij het stevig en stabiel houden van een gewricht. Bij een instabiel gewricht, ligt de reden hiervan dan ook vaak in de ligamenten van het gewricht.

Wanneer wordt een gewricht instabiel? 

Het kan zo zijn dat de spieren, pezen en ligamenten rondom een gewricht niet sterk genoeg zijn. Ze kunnen dan niet voldoende kracht leveren om de gewenste bewegingen te laten uitvoeren en/of ervoor te zorgen dat de verschillende botstructuren waaruit het gewricht bestaat in elkaar blijven zitten. 

 

Als dit het geval is dan wordt er gesproken over een instabiel gewricht. Omdat de klachten hierdoor ernstig kunnen zijn, is het belangrijk de juiste therapeut te kiezen. Manuele therapeuten zijn bij uitstek de therapeuten die gericht zijn op het verzorgen van klachten van gewrichten.

Wat is manuele therapie? 

Een manueel therapeut is iemand die na zijn/haar opleiding tot fysiotherapeut nog een 3-jarige opleiding heeft gedaan. Het gaat hierbij om een specialisme, een master of science, tot manueel therapeut. 

 

Tijdens deze opleiding verdiept de toekomstige manueel therapeut zich verder in de behandelopties van niet-optimaal functionerende bewegingsapparaat, met name gefocust op de gewrichten. De gewrichten die de meeste aandacht krijgen zijn de gewrichten in de wervelkolom.

 

Een manueel therapeut is vooral bekend vanwege het ‘kraken’ dat hij/zij mag uitvoeren. Bij kraken wordt er door middel van druktechnieken een rekbeweging op het lichaam uitgevoerd. Deze snelle, gecontroleerde rekbeweging zorgt ervoor dat er meer ruimte voor de zenuwen ontstaat en dat er een grotere bewegingsrange ontstaat.

 

Een manueel therapeut is bevoegd om nog verschillende andere technieken uit te voeren, uiteraard naast de technieken die hij/zij mag uitvoeren als fysiotherapeut. Hierdoor heeft een manueel therapeut dus een bijzonder compleet arsenaal aan technieken en kennis.

Manuele therapie bij Hoek Physio Manual Therapy

Tijdens de behandeling van uw instabiele gewricht zal er aandacht worden besteed aan de oorzaak van de instabiliteit en hoe er in het dagelijks leven verbeteringen kunnen plaatsvinden om het gewricht te ontlasten. 

 

Tijdens de behandelingen zal met name gewerkt worden aan het verbeteren van de stabiliteit door middel van oefeningen, massages en natuurlijk kraken. 

 

Heeft u last van instabiele gewrichten of denkt u last te hebben van instabiele gewrichten? De manuele therapeuten van Hoek Physio Manual Therapy staan voor u klaar.

 

Wij zullen dit doen met persoonlijke aandacht. Loop dus niet langer met de klachten door en maak een afspraak bij één van onze therapeuten