Manuele therapie bij Bruxisme (tandenknarsen)

Bruxisme is de verzamelterm voor tandenknarsen en het klemmen van kaken. Dit komt bij een groot deel van de Nederlandse bevolking voor. Omdat het tandenknarsen meestal in de nacht gebeurt, komen mensen er zelf niet zo snel achter. Pas wanneer iemand in de omgeving hen erop attent maakt, weten mensen dat ze tandenknarsen.

 

Maar mensen die met hun tanden knarsen, kunnen al wel allerlei klachten hebben die door het knarsen worden veroorzaakt. Deze klachten kunnen vaak opeens worden verklaard, wanneer iemand weet dat hij of zij met de tanden knarst of de kaken klemt. Dit zijn bijvoorbeeld klachten als pijnlijke kaken, hoofdpijn of in ernstige gevallen zelfs slijtage en pijn aan de tanden.

 

Wij vertellen u graag wat we met manuele therapie tegen het tandenknarsen kunnen doen.

tandenknarsen

Wat is er precies aan de hand bij bruxisme

Bruxisme is dus het knarsen of klemmen met de tanden en kaken. Dit gebeurt met name in het eerste deel van de slaap wanneer iemand relatief licht slaapt.

 

Het zijn de klachten die door het knarsen en klemmen ontstaan, die ervoor zorgen dat iemand therapie nodig heeft voor het bruxisme. Deze gevolgen kunnen namelijk heel vervelend zijn. Om die reden wordt bruxisme ook gezien als een periodieke, stereotiepe bewegingsstoornis van het tand- en kaakstelsel. 

 

De exacte oorzaak is vaak lastig te achterhalen en meestal niet eenduidig. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, medicatie en drugs worden allemaal in verband gebracht met het tandenknarsen en kaakklemmen. 

 

Er zijn ook aanwijzingen dat het zenuwstelsel tijdens de nacht invloed heeft op de activiteit van de kaakspieren. In de meeste gevallen is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Dit betekent echter niet dat er geen mogelijkheden zijn om de klachten te verminderen. Er zijn namelijk meerdere aangrijpingspunten voor de manueel therapeut.

Welke klachten kunnen ontstaan door bruxisme

Vanzelfsprekend kunnen door het knarsen en schuiven, de tanden harder slijten dan normaal. In ernstige gevallen is er dan ook sprake van gebitsslijtage en/of pijn aan de tanden. Dit is echter vaak in een later stadium. In een vroeg stadium zijn er met name klachten die gerelateerd zijn aan de kaakspieren en gewrichten.

 

Deze zijn voortdurend gespannen bij het knarsen of klemmen. Dit kan resulteren in pijn aan de kaken. Maar het gevolg kan ook hoofdpijn of aangezichtspijn zijn. Deze pijn wordt niet altijd gerelateerd aan bruxisme waardoor er sprake kan zijn van langdurige klachten zonder dat de oorzaak wordt gevonden.

 

Als manuele therapeuten zijn wij dan ook altijd (onder andere) bedacht op de mogelijkheid van bruxisme wanneer er sprake is van hoofdpijn of kaakklachten.

 

Een andere klacht die kan worden veroorzaakt door het tandenknarsen is vermoeidheid. Door het knarsen, kan de slaap ernstig verstoord raken waardoor mensen onvoldoende uitrusten tijdens het slapen. Ook dit verband wordt niet altijd gelegd. 

Manuele therapie bij bruxisme

In sommige gevallen wordt een bitje aangeraden bij bruxisme. Dit zorgt voor minder slijtage aan de tanden, maar neemt het knarsen zelf niet weg. Hiervoor zal moeten worden gekeken naar de oorzaak of aanleiding van het tandenknarsen. Deze bestaat vaak uit meerdere factoren. 

 

In veel gevallen is er bij bruxisme teveel activiteit van de kaakspieren. Deze kunnen om diverse redenen te actief zijn. Tijdens de intake doen we een lichamelijk onderzoek en een anamnese om de oorzaak of betrokken factoren te achterhalen. In sommige gevallen is er sprake van een verkeerde houding, aangeleerde gewoonte of een probleem met het kaakgewricht die de klachten in stand houdt. 

 

Deze informatie vormt de basis voor het behandelplan. Dit behandelplan stellen we samen met u op, volledig gericht op uw situatie en uw doelen. 

 

Tijdens de behandeling gaan we diverse oefeningen doen die de kaakspieren laten ontspannen. Deze oefeningen doet u bij ons op de praktijk, maar u kunt ze vervolgens ook zelf thuis doen. Naast de specifieke oefeningen, kunnen we de spieren ook masseren om hierdoor te ontspannen. De therapie is gericht op het verminderen van de spanning van de kaakspieren, waardoor het knarsen afneemt.

Welkom bij Hoek PhysioManualtherapy

Onze praktijk biedt een combinatie van fysiotherapie en manuele therapie. Dit betekent dat we u die therapie kunnen bieden die het beste bij uw klachten past. 

 

Onze praktijk bestaat uit ervaren therapeuten en we zijn voortdurend bezig met het uitbreiden van onze kennis door middel van cursussen of trainingen. Op deze manier kunnen wij u altijd passende en hoogwaardige zorg bieden.

 

We komen graag met u in contact om u van meer informatie te voorzien of om u te helpen bij uw klachten.