Manuele therapie bij schouderklachten

Pijn in de schouder komt regelmatig voor. U kunt er in het dagelijks leven behoorlijk last van hebben. Simpele activiteiten zoals douchen en aankleden kosten dan extra moeite.

 

Ook bij het sporten, tillen of werken kan de schouder veel pijn doen. Wanneer iemand last heeft van schouderklachten is er vaak sprake van een pijnlijke of stijve schouder. Daarnaast kan je de schouder slecht bewegen en is er krachtsverlies.

 

Wat kan een manueel therapeut bij Physio Manual Therapy Hoek voor u betekenen wanneer u last heeft van schouderklachten?

 

Manuele therapie bij tennisarm

De anatomie van het schoudergewricht

De schouder is een complex gewricht en bestaat uit een kop, een kom en vele andere structuren zoals kapsel, banden, pezen, slijmbeurs en een groot spiersysteem. Dit spiersysteem is noodzakelijk voor de bewegelijkheid en de stabiliteit van de schouder.

 

Daarnaast maken het schouderblad en het sleutelbeen ook onderdeel uit van de schoudergordel. Het schoudergewricht vormt de verbinding tussen de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen.

Oorzaken en symptomen van schouderklachten

In de meeste gevallen ontstaat de pijn door het niet goed bewegen van de schouder. Soms beweegt het schoudergewricht zelf niet goed en soms bewegen de schouderspieren niet op de juiste manier. Slechts in enkele gevallen is er iets in de schouder kapot of beschadigd.

 

Schouderpijn kan ook uit de nek of de bovenrug komen. Zwaar tillen of duwen kunnen oorzaken zijn van schouderklachten. Ook lang achterelkaar dezelfde bewegingen maken kan zorgen voor pijn in het schoudergewricht. Dit komt vaak voor bij mensen die tennissen of veel achter de computer zitten.

 

Mensen met alledaagse klachten aan de schouder hebben klachten zonder duidelijke oorzaak. Deze klachten worden dan ook wel aspecifieke klachten genoemd. De aanduiding ‘aspecifieke klacht’ slaat dus op klachten zonder aantoonbare specifieke medische oorzaken. Aspecifieke klachten aan de schouder beginnen in de meeste gevallen aan de kant van het lichaam die het meest gebruikt wordt, dus links wanneer u linkshandig bent en rechts wanneer u rechtshandig bent. U kunt last hebben van pijn, stijfheid, verminderde mobiliteit, tintelingen en dove gevoelens in de schouder.

Manuele therapie bij een tennisarm

Wat doet een manueel therapeut bij schouderklachten?

Manuele therapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. Het doel van manuele therapie is het verbeteren van het functioneren van de gewrichten, de lichaamshouding en -bewegingen. Een manueel therapeut bekijkt de samenhang tussen alle gewrichten en kijkt verder dan alleen uw klacht.

 

Als het nodig is, werkt de manueel therapeut samen met een huisarts, medisch specialist of andere zorgverleners om tot de beste behandeling te komen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. U heeft minder pijn en merkt dat u soepeler kunt bewegen.

 

Hoe verloopt de behandeling van schouderklachten?

Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar uw klachten, hoe ze zijn ontstaan en wanneer u er last van heeft. De manueel therapeut kijkt naar uw houding, hoe u beweegt en onderzoekt uw gewrichten en spieren. In sommige gevallen laat de therapeut u een paar oefeningen doen zoals het strekken, reiken of zwaaien van de armen.

 

Op deze manier kan gekeken worden hoe de manueel therapeut u het beste kan helpen bij uw klachten. Daarna wordt een behandelplan opgesteld bestaande uit oefeningen om uw schouder sterker te maken en uw houding te verbeteren.

Een behandeling bij PhysioManualTherapy Hoek

Manuele therapie is dus een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op de harde weefsels in het lichaam. U kunt bij de manueel therapeut van PhysioManualTherapy Hoek terecht wanneer u klachten ervaart aan uw botten en/ of gewrichten. Er wordt dan samen met u gekeken naar een oplossing. PhysioManualTherapy Hoek is gespecialiseerd in manuele therapie.

Wij nodigen u uit om een afspraak te maken bij onze praktijk. Ook als u eerst nog vragen heeft, bent u welkom om contact met ons op te nemen.