Wat manuele therapie en kinetisch tapen doen tegen hooikoortsklachten

In Nederland heeft zo’n 20% van de bevolking wel eens last van klachten door hooikoorts. Dit zijn vaak vervelende klachten die u kunnen belemmeren in het dagelijks leven. In dit artikel zullen we eerst de oorzaken en symptomen van hooikoorts bespreken. Daarna zal worden uitgelegd waarom manuele therapie en kinetisch tapen u mogelijk kunnen helpen met uw hooikoortsklachten.

 

Want het goede nieuws is, er zijn mogelijkheden om hier iets tegen te doen!

 

Manuele therapie bij tennisarm

De symptomen van hooikoorts

De klachten die u kunt ervaren wanneer u last heeft van hooikoorts, ontstaan door een allergische reactie. Dit is een te sterke reactie van het lichaam op een substantie waarmee het lichaam in contact komt. Hierdoor kunnen de symptomen per persoon verschillend zijn.

 

Veelvoorkomende klachten zijn een loopneus of verstopte neus, jeukende of tranende ogen en niezen. Ook kan het zijn dat u last heeft van een kriebelhoest, een koortsachtig gevoel, benauwdheid of een piepend geluid bij het ademhalen. Tot slot gaat hooikoorts vaak gepaard met vermoeidheid en hoofdpijn.

Hoe ontstaat hooikoorts?

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen van bomen en planten die in de lucht zitten. Bij de meeste mensen worden er automatisch antistoffen tegen deze pollen gevormd, maar bij mensen met hooikoorts is dit niet het geval.

 

Door het gebrek aan deze antistoffen reageert het lichaam hevig op de pollen en volgt er een allergische reactie van het afweersysteem. Als gevolg van deze allergische reactie verwijden de bloedvaten en trekken de longen samen. Dit is waar uw klachten gedeeltelijk vandaan komen.

Manuele therapie bij een tennisarm

Wat is kinetisch tapen?

Bij kinetisch tapen wordt er gebruik gemaakt van zeer rekbaar tape. Met het aanbrengen van de tape wordt de huid iets opgetild wat ervoor zorgt dat er ruimte ontstaat tussen de opperhuid en de onderhuid.

 

In deze lagen van de huid bevinden zich allerlei receptoren die communiceren met het zenuwstelsel. Door de tape worden deze receptoren zodanig geprikkeld, dat de bloedcirculatie wordt bevorderd en de druk in het gebied waar de tape is aangebracht wordt verlaagd.

 

Hoe werkt kinetisch tapen tegen hooikoortsklachten?

Door de tape aan te brengen rondom de rug en borst, zorgt de tape voor een kalmerend effect op de longen en de ademhalingsspieren. Omdat de longen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de klachten van hooikoorts, kan de tape de allergische reactie in de longen, ogen en neusvliezen verminderen. Hoelang dit effect aanhoudt, verschilt per persoon.

 

Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat hoewel de hooikoortsklachten verminderen, de hooikoorts zelf niet wordt genezen. De behandeling heeft dus het beste effect wanneer deze wordt herhaald wanneer uw klachten weer toenemen.

De voordelen van kinetisch tapen

Bij kinetisch tapen worden de klachten verminderd door het zenuwstelsel en daarmee het afweersysteem gerust te stellen. Dit maakt het een effectieve en pijnvrije methode om hooikoortsklachten te verminderen, waarbij geen bijwerkingen optreden die bepaalde medicaties wel met zich mee zouden kunnen brengen.

 

Tot slot houdt het effect van de behandeling langer aan dan veel vormen van medicatie. De tape blijft zo’n 5 dagen tot een week zitten, waarna de resultaten ervan langer merkbaar zijn. Hoelang dit precies is kan verschillen per persoon, maar vaak gaat dit over weken tot soms zelfs maanden.

Hoe ziet een behandeling bij PhysioManualtherapy Hoek eruit?

Bij uw eerste afspraak wordt eerst duidelijk in kaart gebracht wat uw klachten precies zijn en waardoor deze worden veroorzaakt. Daarna zullen deze klachten direct worden behandeld door middel van kinetisch tapen, maar mogelijk ook met behulp van andere manueeltherapeutische methoden.

 

Deze manuele therapie kan bijvoorbeeld bestaan uit het geven van adviezen, extra begeleiding in het omgaan met eventuele klachten, het geven van inzicht in gezond bewegen en oefeningen die u verder zouden kunnen helpen naast het kinetisch tapen.

Plan uw afspraak in bij PhysioManueltherapy Hoek

PhysioManueltherapy Hoek heeft een persoonlijke sfeer waarbij voorop staat dat u zich gehoord en geholpen voelt. Mocht u last hebben van hooikoorts en eens een nieuwe manier willen proberen van uw klachten af te komen, plan dan snel een afspraak in!

 

Dan helpt PhysioManueltherapy Hoek u graag verder!